Auto huren in het buitenland; waar moet je op letten?

Stel, je reserveert en betaalt online een huurauto voor je vakantie en er komen wanneer je de auto afhaalt allemaal extra kosten bij de huurprijs op voor verzekeringen en dergelijke of de medewerker probeert je deze verzekeringen ‘aan te praten’. Ontzettend irritant natuurlijk! Zonder aanvullende verzekeringen loop je echter het risico veel geld kwijt te zijn wanneer er iets mis gaat, maar neem je wel alle aanvullende verzekeringen wordt het huren van een auto wel een hele dure grap. Waar moet je op letten wanneer je vooraf een auto reserveert?


Wanneer je in het buitenland een auto huurt is het handig om vooraf te weten welke verzekeringen verplicht zijn in het land waar je de auto huurt. Dit is meestal wel te vinden op internet, daarnaast kun je dan zelf kijken welke aanvullende verzekeringen je wilt.

Ook wanneer je een navigatiesysteem wilt kun je deze vooraf vaak erbij reserveren (of je neemt er zelf één mee).

Welke verzekeringen zijn er verplicht? Een WA-verzekering is in de meeste landen verplicht, al kan deze wel een andere benaming hebben, deze verzekering zit meestal bij de auto inbegrepen. Hierboven op proberen medewerkers je vaak extra verzekeringen te laten afsluiten. Of aanvullende verzekeringen noodzakelijk is hangt van de plaatselijke regels af. Aanvullende verzekeringen zijn ook anders benaamd dan in Nederland, daarnaast kan ook de dekking anders zijn dan je gewend bent. Hieronder lees je welke verzekeringen er zijn met betrekking tot de aansprakelijkheid:

WAM-Verzekering: WAM staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid Motorvoertuigen, deze dekt de schade die een bestuurder met de auto aan anderen toebrengt. Ook hierbij is het buiten de EU belangrijk om te controleren of er een WA-verzekering is en of deze een voldoende dekking heeft. Wanneer de dekking onvoldoende is kun je daarvoor één van de aanvullende verzekeringen afsluiten.

Cascoverzekering: Je bent als huurder in principe aansprakelijk voor alle gemaakte schade aan de huurauto of -camper. Met een cascoverzekering, ook wel Collision Damage Waiver (CDW), koop je dit voor een groot deel af. De cascoverzekering is nergens verplicht, maar is toch een belangrijke verzekering, de verzekering keert in veel gevallen uit bij schade aan de auto. De cascoverzekering/CDW kan soms een andere naam hebben. Ook kent de verzekering meestal een eigen risico, dit eigen risico is vaak geheel of gedeeltelijk af te kopen. Daarnaast kunnen er schades uitgesloten zijn van de verzekering, zoals schade door het rijden op onverharde wegen, schade door roerloosheid of schade door rijden onder invloed. Dit kun je terug vinden in de poliswaarden van de verzekering.

Diefstalverzekering: Het is belangrijk om na te gaan of deze bij de auto inbegrepen zit en hoe hoog het eigen risico is. Deze verzekering zit niet overal bij de cascoverzekering in.

Ongevallen verzekering inzittenden: Zoals de naam al zegt, keer deze verzekering uit wanneer de inzittenden letsel oplopen. Deze verzekering is met name belangrijk in landen waar de WA-verzekering niet verplicht is of waar deze dekking erg laag is. Belangrijk dus om uit te zoeken wat de dekking van de WA-verzekering is, voordat je vertrekt.

Veelgebruikte afkortingen voor verzekeringen: Naast de bovengenoemde verzekeringen met betrekking tot aansprakelijkheid, bestaan er nog meer verzekeringen welke ze aan je proberen te verkopen aan de balie. Hieronder een lijst met veel gebruikt termen/afkortingen voor verzekeringen:

  • ALI (Additional Liability Insurance) of LIS (Liability Insurance Supplement) = verhoging van de WA aansprakelijkheid tot een bepaald maximaal bedrag
  • CDW (Collision Damage Waiver) = vergelijkbaar met de cascoverzekering. De CDW beperkt de aansprakelijkheid voor schade aan het gehuurde voertuig.
  • LDW (Loss Damage Waiver) = zelfde betekenis als CDW aangevuld met dekking van diefstal en vandalisme
  • SCDW (Super CDW) = allriskverzekering met bijzonder laag of geen eigen risico
  • PAI (Personal Accident Insurance) = inzittendenverzekering die uitkeert bij letsel of overlijden
  • PEP (Personal Effects Protection) en PEC (Personal Effects Coverage) = bagageverzekering
  • PERSPRO/CCP (Carefree Personal Protection) = personen- en bagageverzekering met extra dekking voor medische hulp in noodsituaties
  • TPI (Third Party Insurance) = WA-verzekering
  • TP (Theft Protection) of THW (Theft Waiver) = diefstalverzekering, vaak met eigen risico
  • STP (Super TP) = diefstalverzekering met bijzonder laag of geen eigen risico
  • UMP (Uninsured Motorist Protection) = aanvullende verzekering in geval van letsel of overlijden door onverzekerde of na ongeval doorgereden tegenpartij

Een cascoverzekering (CDW) is wel aan te raden, wanneer je immers zelf een nieuwe auto koopt zul je deze waarschijnlijk ook in volledig casco verzekeren. Kijk daarnaast goed in de polisvoorwaarden welke schade is uitgesloten van de verzekering, er bestaan in Nederland ook verzekeringsmaatschappijen die wel dekking bieden over de uitgesloten schade.

Waar moet je verder op letten? In sommige landen kan een leeftijdsgrens zitten aan het huren van een auto, bij de ene maatschappij mag je wel als beginnend bestuurder een auto huren, bij de ander kan het zijn dat je een bepaald aantal jaar rijervaring nodig hebt. Ook kan het zo zijn dat je als beginnend bestuurder een aanvullend bedrag moet betalen, een zogenaamde ‘toeslag jonge bestuurder.’

Ook voor een tweede bestuurder kan het zijn dat ze een extra toeslag rekenen. Daarnaast is het belangrijk om bij de maatschappij na te gaan of er een maximaal aantal te rijden kilometers geld, en hoe het zit met tanken, moet de auto bijvoorbeeld weer met een volle tank worden teruggebracht?

IMG_1717.JPG

Hoe was onze ervaring met het huren van een auto? Wij hadden vooraf een auto gereserveerd, namelijk de Ford Mustang Convertible en daarbij een navigatiesysteem bij Alamo. Als aanvullende verzekering hadden wij de Additional Liability Insurance.

Aangekomen bij de balie van Alamo werden er gelijk allemaal vragen op ons afgevuurd wat betreft verzekeringen of een upgrade van de auto. De upgrade bestond uit een auto met een V8 motor in plaats van een auto met een V6 motor zoals wij hadden gereserveerd. Eerst vonden we dit te duur, er zou namelijk $80 per dag bovenop de huurprijs komen, echter toen we dit aangaven ging de prijs opeens naar beneden naar $20 per dag. Hierop wilde Sven deze upgrade wel en werden de documenten in orde gemaakt. Daarnaast hadden we een soort ANWB-service erbij afgesloten voor de gehele huurperiode.

Nadat alles in orde gemaakt was liepen we richting de parkeergarage waar we de auto konden ophalen. Hier werden we naar de plek gewezen waar een medewerker klaar stond, wij deden ons verhaal over welke auto we hadden gereserveerd en dat deze nu geüpgrade was naar de V8. Wat bleek? De V8 was helemaal niet beschikbaar! Ze wilden ons daarom een zogenaamde ‘premium car’ geven, dit bleek een vrij standaard auto, terwijl wij een cabrio hadden geboekt. Na een hoop gedoe kregen we uiteindelijk toch een Ford Mustang Convertible, welke al bijna werd meegegeven aan andere huurders. Dit was dan wel de V6 zoals we oorspronkelijk hadden geboekt. We moesten daarom wederom langs een medewerker om de documenten weer in orde te laten maken, gezien de prijs nu ook weer lager werd. Kortom; niet in de verkooppraatjes trappen dus! 😉

Ook bij terugkomst bleek er nog wat gedoe te zijn, op onze creditcard reservering bleek namelijk het bedrag staan voor de V8, terwijl dit had terug moeten worden gezet op het bedrag van de V6, we zijn hiervoor wederom naar een medewerker geweest. Deze snapte echter niet wat haar collega’s verkeerd gedaan hadden, maar alles was in elk geval flink in de war! Mevrouw zat daarom wat scheldend achter haar computer terwijl te probeerde om alles weer op orde te krijgen. Hierbij kwam ze erachter dat haar collega’s enkel een afschrijving van de creditcard hadden gedaan van 0,28 dollarcent! Het overige bedrag was als reservering gemaakt en dus niet afgeschreven. Ook kreeg deze mevrouw het niet voor elkaar om dit op orde te krijgen, ze zou het regelen met de manager en wij zouden later een mail krijgen met de bevestiging en dergelijke voor het bedrag van de V6. Wij konden namelijk niet nog een uur wachten op de manager gezien we naar het vliegveld moesten.

Achteraf hebben we helemaal geen mail gehad en is er niks meer afgeschreven van de creditcard. We hebben dus enkel het bedrag betaald wat we tijdens het boeken hadden betaald + de 0,28 dollarcent. Voor de aanvullende verzekering etcetera hebben we dus niet betaald. 😉


Dus, voor iedereen die een auto wil huren in het buitenland; goed uitzoeken welke verzekering in jou situatie van belang zijn en niet in de verkooppraatjes trappen!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.