Visum; wanneer heb je deze nodig en hoe vraag je hem aan?

Voor veel reizen naar een land buiten Europa heb je een visum nodig, dat is voor iedereen denk ik wel bekend. Maar hoe vraag je deze aan en wanneer heb je welk visum nodig? In dit artikel vertel ik hoe je een visum kunt aanvragen en wanneer je deze nodig hebt!


Een visum is een officiële toestemming om een land binnen te reizen en/of te verblijven voor een bepaalde periode. Het visum wordt afgegeven door het land waar je als reiziger naar toe gaat. Op deze manier kunnen landen controle houden op wie er wel of niet het land binnenkomt. Er zijn verschillende Nederlandse sites waar je visa kunt aanvragen, deze bureau’s helpen je dan met je aanvraag. Ze treden eigenlijk op als intermediair, je aanvraag wordt gecontroleerd om fouten te voorkomen. De onderstaande visums zijn allemaal online aan te vragen via VisumBuitenland.nl, dit is een gerenommeerd visumbureau waar je de onderstaande visa (online) kunt aanvragen;

Visum Australië: Voor Australië bestaan er verschillende soorten visums, de meeste aangevraagde variant is het eVisitor visum, deze wordt ook wel zaken- of toeristenvisum genoemd. Behalve voor vakanties en zakenreizen mag je op dit visum ook vrijwilligerswerk uitvoeren en mag er een korte studie of training worden gevolgd. Betaald werken op dit visum mag niet, dit mag alleen met een werkvergunning of Working Holiday Visum.

Daarnaast is er het ETA Australië, dit is ook een veel aangevraagd visum in Australië. ETA staat voor Electronic Travel Authority. Dit visum id duurder dan het eVisitor visum, terwijl de toegestane reisdoelen en maximale verblijfsduur gelijk zijn. Dit visum is alleen noodzakelijk voor reizigers die geen Nederlandse of Belgische Nationaliteit hebben en hierdoor geen gebruik kunnen maken van het eVisitor visum.

Op een toeristenvisum mag je maximaal 3 maanden in Australië verblijven, het visum zelf in 12 maanden geldig. Binnen deze 12 maanden mag je meerdere keren naar Australië reizen.

sydney opera house australia

Visum Cambodja: Het visum voor Cambodja wordt afgegeven door het Cambodjaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor toeristen en zakenreizigers die minder dan 30 dagen in het land willen verblijven is er de mogelijkheid om dit visum online aan te vragen.

Het toeristenvisum is 90 dagen geldig en heeft een maximale verblijfsduur van 30 dagen. De geldigheidsduur gaat in op het moment dat de aanvraag is goedgekeurd. Met het online aangevraagde visum mag je op geselecteerde locaties arriveren.

Het uitgeprinte visum moet in tweevoud mee, dit wordt bij de immigratiepost gecontroleerd, één van deze documenten moet ingeleverd worden bij de immigratiepost bij aankomst, het tweede document moet ingeleverd worden bij vertrek.

eTA Canada: de eTA is verplicht wanneer je naar Canada reist, dit geld voor zowel vakanties, zakenreizen, studie, familiebezoek en het maken van een overstap in Canada. De meeste reizigers kiezen voor een eTA omdat deze goedkoper, sneller en eenvoudiger is aan te vragen dan een visum. Voor het visum moet namelijk een afspraak worden gemaakt bij het consulaat van Canada, terwijl een eTA in enkele minuten online kan worden aangevraagd.

De afkorting eTA staat voor Electronic Travel Authorization. Het aanvragen gaat online via een formulier welke wordt beoordeeld door de immigratiedienst. De toestemming wordt gedeeld met de luchtvaartmaatschappij en de autoriteiten op het vliegveld. Een eTA is na aanvraag en goedkeuring vijf jaar geldig, tenzij het paspoort eerder verloopt. Gedurende deze periode mag je onbeperkt naar Canada reizen, elk bezoek mag maximaal 6 maanden duren.

canada flag with mountain range view

ESTA: ESTA is een verplicht document om de Verenigde Staten binnen te komen, indien je deze niet hebt, wordt je standaard geweigerd bij de douane. Ook wanneer je een tussenlanding maakt in de VS moet je alsnog een ESTA aanvragen, ook al verlaat je de luchthaven niet!

ESTA staat voor Elektronic System for Travel Authorization. Wanneer de ESTA wordt goedgekeurd wordt deze informatie automatisch gedeeld met de luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse douane. Een ESTA is dus geen visum, maar een reistoestemming die je vooraf moet aanvragen om de VS binnen te komen.

Een ESTA is twee jaar geldig. Daarnaast mag je in de VS wel werken met een ESTA, maar niet in dienst treden van een Amerikaanse werkgever.

Visum China: China ken vier varianten binnen de toeristenvisa, de verschillen hierin zitten in de geldigheidsduur en het aantal keren dat je het land mag in reizen: Eenmaal in reizen, 3 maanden geldigheid, tweemaal in reizen, 3 maanden geldigheid, tweemaal in reizen, 6 maanden geldigheid, onbeperkt in reizen of 12 maanden geldigheid.

Er moeten bij aanvraag van het visum verschillende documenten worden aangeleverd, waaronder een werkgeversverklaring. Na het aanvragen wordt er door een visumspecialist nagegaan of er nog andere specifieke documenten nodig zijn.

Visum Egypte: Voor Egypte zijn er verschillende soorten visums; varianten voor reizigers die op vakantie gaan, op zakenreis gaan, er willen werken of willen emigreren. De toeristen kunnen gebruik maken van een online aanvraagprocedure, wanneer je een ander reisdoel hebt dien je een bezoek te brengen aan het consulaat van Egypte.

Onder het toeristen visum zijn ook weer twee varianten, single entry en multiple entry, met de single entry mag je eenmalig het lang inriepen, met de tweede mag je een onbeperkt aantal keer, zolang het visum geldig is. Het visum is 90 dagen geldig, hiervan mag je maximaal 30 dagen achtereen in Egypte blijven.

ancient art cosmos dark

Visum India: Voor India bestaan er drie verschillende visums; de eTourist visum, eMedical visum en eBusiness visum. Op het toeristen visum mag je maximaal 60 dagen verblijven en het visum is geldig vanaf afgifte.

In het oostelijke puntje van India zijn een aantal regio’s ontoegankelijk zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de ambassade van India.

Visum Kenia: Dit visum is te verkrijgen in zowel een toeristische als zakelijke variant. Het is enkel toegestaan om het land binnen te komen via één van de geselecteerde luchthavens, zeehavens of grensovergangen. Bij het aanvragen van het visum moeten de dag van aankomst en de dag van vertrekt bekend zijn, daarnaast moet er ook minimaal één overnachting zijn geboekt. Ook moet er minimaal één van de volgende documenten worden aangeleverd bij het aanvragen; boekingsbevestiging van voor de retourvlucht, boekingsbevestiging voor een overnachting of een uitnodigingsbrief van een Keniaanse organisatie of inwoner.

Je mag op dit visum eenmalig het land in reizen en mag na aankomst maximaal 90 dagen in Kenia verblijven.

Visum Myanmar: Dit visum wordt ook wel ‘approval letter’ genoemd, een bevestiging waarin staat dat de betreffende reiziger in Myanmar zal worden toegelaten. Tijdens de paspoortcontrole na aankomst zal het daadwerkelijke visum in het paspoort worden aangebracht en bestempeld.

Het is met het toeristenvisum niet toegestaan om (vrijwilligers)werk uit toe voeren. Bij aankomst moet je kunnen aantonen dat je een terug- of doorreis vliegticket in je bezit hebt.

Het toeristenvisum heeft een geldigheidsduur van 90 dagen, gedurende deze periode mag je maximaal 28 dagen aaneengesloten in Myanmar verblijven.

pexels-photo-1038570.jpeg

Visum Sri Lanka: In Sri Lanka zijn de visums ingedeeld in 3 categorieën; visa voor zakenreizen, visa voor toerisme en via voor doorreizen. Wanneer je niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka blijft is er de mogelijkheid om de digitale variant van het visum aan te vragenboek wel e-visum of ETA genoemd.

Op dit visum mag je één keer het land in reizen, het visum is zes maanden geldig en de maximale verblijfsduur is 30 dagen. Wanneer je aankomt in Sri Lanka moet je een vliegticket kunnen aantonen voor de retourvlucht of doorvlucht.

Visum Turkije: Alle toeristische en zakelijke reizigers moeten vooraf het Turkije visum aanvragen, deze plicht geld zowel voor Nederlanders als Belgen. Ook minderjarige kinderen dienen een eigen visum te hebben.

Het visum is 180 dagen geldig, hiervan mag je maximaal 90 dagen achtereen, of opgedeeld in meerdere reizen, in Turkije verblijven. Tijdens je verblijf mag je niet studeren of iets in die richting aan een Turkse onderwijsinstelling.

Visum Rusland: Het visum voor Rusland is een vergunning van het consulaat om Rusland is te ogen reizen, er bestaan verschillende varianten van dit visum. De aanvraag kan worden gestart door een online document in te vullen, hierna ontvang je een e-mail met daarin een overzicht van de aan te leveren documenten. Wanneer alles in goede orde is ontvangen wordt het visum Rusland door een consulair medewerker in je paspoort aangebracht (Hiervoor moet je wel naar het consulaat toe, wil je dit niet? Geef dan aan dat je gebruik wilt maken van de ophaal en/of verzendservice. Het paspoort wordt dan opgehaald en weer teruggebracht nadat het visum is toegekend.)

De geldigheidsduur van het visum is 3, 6 of 12 maanden, je mag hiermee eenmalig, tweemaal of onbeperkt in reizen.

gold mosque during sunset

Visum Vietnam: Sinds januari 2018 kunnen Nederlanders een e-visum Vietnam aanvragen, deze wordt voor vertrek gekeurd en toegekend. Hierdoor hoef je op het vliegveld bij aankomst niet in de rij te staan voor het betalen van de stamping fee.

Een e-visum is 30 dagen geldig, binnen de termijn mag je Vietnam één keer in-/uitreizen. Ook moet je tijdens het aanvragen al minimaal één overnachtingsplaats hebben vastgelegd.

Om een visum voor een ander land aan te vragen is er geen online aanvraag formulier beschikbaar op de site, wel kan deze voor je worden aangevraagd. Je kunt gemakkelijk en snel contact op nemen door je bestemmingsland in te vullen + je e-mail adres.


Ook via de visumcentrale kun je visa aanvragen, hier kun je een quick check doen om te zien of je een visum nodig hebt. Indien de check aangeeft dat je geen visa nodig hebt moet je alsnog aan de volgende voorwaarden voldoen; Je paspoort is nog ten minste 6 maanden geldig na aankomstdatum en bevat minimaal 1 onbeschreven visumpagina, bewijs van voldoende financiële middelen, bewijs van doorgaande vlucht/retourvlucht en alle documenten die je nodig hebt voor een eventuele volgende bestemming.


De meeste visa voor populaire vakantielanden zijn gemakkelijk en snel aan te vragen via het internet, wanneer je dit via één van de bovengenoemde sites doet wordt je aanvraag ook goed gecontroleerd om fouten te voorkomen, ideaal! Ikzelf ben wel iemand die iets verkeerd zou invullen omdat ik te snel wil, in dat geval is het handig dat het nog even gecontroleerd wordt!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

One thought on “Visum; wanneer heb je deze nodig en hoe vraag je hem aan?

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.