Minimalistich op reis; met zo min mogelijk spullen op reis

Minimalistisch reizen, iets wat me eerst maar niks leek, je weet immers nooit zeker wat voor weer en dergelijke je gaat krijgen. Daarom bereidde ik me altijd voor op verschillende weersomstandigheden en nam véél te veel mee, waarvan de helft niet gebruikt wordt.. Afgelopen keren heb ik toch minder meegenomen, hieronder lees je hoe ik dit doe!


De afgelopen keren met weekendjes weg en de reis naar Amerika heb ik geprobeerd om minder spullen mee te nemen, naar Amerika is het me zelfs gelukt om alles mee te nemen in alleen handbagage-koffertje en daarnaast een rugtas!

Vorig jaar zijn we een aantal keren een paar dagen weggeweest met de auto naar Duitsland. Vooral wanneer we met de auto gaan heb ik de neiging om veel te veel mee te nemen, in de kofferbak heb je immers ruimte zat. Toch gebruik je maar weinig van de spullen, dit merkte ik vooral toen we naar Rügen/ Berlijn zijn geweest. Ik had toen een grote, volgepropte, weekendtas mee voor 5 dagen.. Uiteindelijk de helft hiervan niet gebruikt. Toen we naar de Eifel gingen, ging het ‘minimalistisch-reizen’ al beter, ik had toen enkel mijn Cowboysbag bij me en een camera tas voor de camera en toebehoren.

Toen we naar Amerika gingen had ik eerst het idee om een rugtas mee te nemen als handbagage, voor mijn camera, een boek voor onderweg, telefoonoplader, paspoort etcetera. Daarnaast wilde ik dan een koffer meenemen welke in het vliegruim zou gaan. We gingen natuurlijk twee weken weg, dus dacht ik veel nodig te hebben. Later leek me dit toch weer onhandig, dat gezeul met een grote koffer..  Hierop besloot ik om te kijken of alles in een handbagage koffer zou passen. (Achteraf bleek dit sowieso handig, we moesten in Londen overstappen en bleken van Heathrow naar Gatwick te moeten. Nu hoefden we gelukkig niet op de koffers te wachten!) Sowieso is het handig om een kleiner formaat koffer te pakken wanneer je minimalistisch wilt reizen, wanneer je een grote koffer pakt ben je al snel geneigd om deze veel te vol te stoppen.

Het scheelt dat we naar een omgeving gingen waar de temperaturen over het algemeen boven de 30 graden ligt in de periode dat wij reizden. Korte broeken/t-shirts nemen natuurlijk minder ruimte in, dus alle kleding paste in de koffer. En anders kon ik altijd nog iets bijkopen in Amerika natuurlijk! 😉 In de handbagage mag je maar een beperkt aantal vloeistoffen meenemen, wij daarom hadden enkel voor de eerste nacht in Schiphol iets meegenomen (haarlak ed. daar in het hotel gelaten), na aankomst in Amerika hebben we shampoo ed. gekocht bij de Walmart. Eventueel kun je natuurlijk ook shampoo ed. in kleine reisflesjes doen, als je niet zeker weet of je dit op plaats van bestemming kunt krijgen.

Ik had dus alleen kleding, een paar slippers en een tasje met wat make-up spullen in de handbagage-koffer. Voornamelijk waren dit korte broeken en shirts, ik had een lange broek aan in het vliegtuig en alsnog voor de zekerheid één lange broek meegenomen. Daarnaast had ik een rugtas mee waar ik een boek had voor onderweg, paspoort/portomonnee, camera etcetera.  Dit is op deze manier prima bevallen! Ik heb nu in elk geval alle spullen gebruikt die ik mee had en had ook niet te weinig mee. Ik heb enkel een vest gekocht voor op de terugweg, het is in het vliegtuig best fris!

Een vliegreis waarbij je enkel handbagage mee hebt vind ik achteraf veel handiger, wanneer je uit het vliegtuig stapt hoef je niet meer te wachten tot je je koffer weer hebt, maar kun je gelijk nadat je door de douane bent weggaan van het vliegveld. Ook hoef je je geen zorgen te maken of alles goed komt met de koffer/of je koffer wel mee is in het vliegtuig. 😉 Zeker ook omdat wij een roadtrip maakten was dit handig, geen gedoe met een grote koffer meeslepen van hotel naar hotel. Wel moet je bij de luchtvaartmaatschappij checken hoeveel stuks handbagage je per persoon mee mag, in de meeste gevallen mag je naast je handbagage koffer wel een extra tas mee.

Om alle kleding in een koffer te krijgen is het handig om alles op te rollen zodat er meer naast elkaar past. Dingen als shampoo ed. zijn wel te verkrijgen als je op plaats van bestemming bent dus hoeft ook niet persé mee. Wanneer we een weekendje weg gaan neem ik dit wel zelf mee, maar dan hoeft er natuurlijk niet zoveel kleding mee als voor twee weken. Tijdens een weekendje weg neem ik meestal alleen een tas mee, met daarnaast een handtas voor de portemonnee ed.

Probeer tijdens het inpakken outfits vast te combineren voor vertrek en bedenk voor hoeveel dagen je outfits nodig hebt. Je kan dan evt. nog een extra shirt meenemen, maar probeer dit te beperken. Op veel plekken is er wel een mogelijkheid om je kleding te kunnen wassen, je zou dus een klein flesje wasmiddel mee kunnen nemen of dit kunnen kopen op plaats van bestemming. Zo hoef je niet een mega koffer vol kleding mee wanneer je voor langere periode weg bent.

Wij hadden beide één handdoek mee voor als we naar een meer of iets dergelijks zouden gaan, deze kun je natuurlijk weer wassen indien nodig. Voor de zwembaden bij hotels heb je over het algemeen geen handdoek nodig, de meeste hotels bieden dit wel aan.

Op de terugweg was mijn koffer alleen aanzienlijk zwaarder dan op de heenweg en dat was niet omdat ik zoveel heb geshopt! (Of nouja… geen kleding geshopt) Ik had namelijk maar één boek mee onderweg en wilde op de terug weg in het vliegtuig en de dagen bij een zwembad toch ook wel wat lezen. Aangezien ik niet kon kiezen en er een aanbieding was, kocht ik er gelijk 3. 😳 Misschien is een e-reader toch een beter idee wanneer we weer een wat langere reis maken!


Persoonlijk vind ik minimalistisch reizen erg fijn, geen gezeul met grote, zware koffers of tassen! Ook geen kleding-dilemma’s omdat ik vooraf had bedacht wat ik ging dragen, ook het inpakken van de koffer is zo klaar. Voor mij alleen maar voordelen aan het minimalistisch reizen dus!

Afbeeldingen voor dit artikel zijn van Pixabay.com

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.