Reisziekten, wat moet je weten?

Op reis gaan lijkt vanuit je luie stoel fantastisch, maar verdiep je ook eens in de ziekten die je tegen kunt komen. Op reis kun je namelijk met ziekten te maken krijgen waar je in Nederland geen rekening mee hoeft te houden of niet zo snel mee te maken krijgt! Voor je het weet draag je een bacterie of parasiet bij je die je vakantie minder leuk maakt. Hieronder staan een aantal van de bekendste reisziekten beschreven. Gelukkig zijn de meeste reisziekten niet ernstig en gaan ze vanzelf weer over, maar vervelend is het wel!


Malaria

Malaria is een bekende parasitaire tropenziekte, welke wordt overgebracht door de malariamug. De ziekte wordt gekenmerkt door koortsaanvallen, waardoor je je niet constant ziek voelt. De meest gevaarlijke variant van malaria wordt malaria tropica genoemd, en kenmerkt zich door constante koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. Ook de genezing kan lang duren omdat deze parasiet snel resistent wordt voor medicatie.

Veel reizigers die naar een gebied op reis gaan waar malaria voorkomt, krijgen malariapillen voorgeschreven door de gezondheidsdienst (GGD). In feite besmetten deze pillen je een beetje met malaria, waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt.

Naast het gebruik van deze pillen is het verstandig om een klamboe mee te nemen, soms hangen ze in hotels maar zijn ze kapot of te grootmazig.

Bedek ’s avonds je armen en benen met dunne kleding, vooral de vrouwtjes van de malariamuggen worden ’s avonds actief. Ook kun je muggenmelk/spray met 40% DEET mee op reis nemen om de muggen op afstand te houden.

Dengue

Ook dengue (ook wel knokkelkoorts genoemd) wordt overgebracht door muggen, zoals bij malaria. Dengue wordt overgebracht door de tijgermug. De symptomen lijken om die van malaria, het is echter de huiduitslag die de ziektes van elkaar onderscheid. Een groot deel van de besmette personen merkt echter niks van de ziekte.

Bij verdenking van dengue is het verstandig om naar het ziekenhuis te gaan om dit te laten vaststellen. Het vervelende is dat er geen vaccinatie, pillen of andere behandeling mogelijk is. Bij dengue is het een kwestie van uitzieken en genoeg blijven drinken.

Net als bij malaria is het verstandig om je te bedekken met kleding, een klamboe mee te nemen en te zorgen dat je DEET bij je hebt.

Chikunguny

Chikunguny is een virale ziekte welke vooral voorkomt rond de Indische oceaan. De ziekte wordt ook overdag overgebracht door muggen. De symptomen van chikunguny zijn ernstige gewrichtspijn, koorts, hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag en er kunnen oogontstekingen ontstaan.

Er bestaat nog geen vaccin tegendeze ziekte, het is daarom net als bij de voorgaande ziekten welke worden overgebracht door muggen, belangrijk om jezelf te beschermen door middel van kleding en spray.

Gele koorts

Gele koorts is een tropische ziekte welke wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus, ook dit virus wordt overgedragen door muggen. Meestal ontstaan er geen klachten bij besmetting, slechts 1 op de 5 mensen worden wel ziek van dit virus. De symptomen zijn erg wisselend, het kan variëren van milde griep tot hoge koorts met bloedingen.

De gelekoortsmug komt voor in Afrika, Zuid-Amerika, Azië en in sommige delen van Australië en Europa. In Europa heeft deze mug zich alleen gevestigd op Madeira en in een regio van Noordoost-Turkije. Er bestaat een vaccin tegen gele koorts, in sommige landen is het dan ook verplicht om ingeënt te zijn.

2017-01-13-cepivo-proti-malariji-držimo-pesti-66673

Bilharzia

Zwemmen in stilstaand water (vooral in de tropen) brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee, namelijk bilharzia. De ziekte brengt ernstige schade toe aan je blaas, lever en darmen. Ook wanneer je alleen even wilt pootjebaden kun je dit oplopen. Laat je daarom voor je in stilstaand water wilt zwemmen eerst informeren over de waterkwaliteit.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging kun je in Nederland natuurlijk ook oplopen, echter zijn in Nederland de regels qua hygiene vaak strenger en heb je hierdoor in het buitenland meer kans op een voedselvergiftiging. Het wordt gekenmerkt door krampen, diarree, misselijkheid en braken, deze klachten ontstaan meestal binnen 8 tot 24 uur. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf, indien dit na 48 uur nog niet minder wordt is het verstandig om contact op te nemen met een dokter.

Om een voedselvergiftiging te voorkomen moet je dus goed opletten waar en wat je eet! Wees ook voorzichtig met water, melk, zeeproducten, ijs en verse groenten en fruit.

Diarree

In de meeste gevallen is diarree niet ernstig, wel is het erg ongemakkelijk tijdens een lange rit of wanneer je in het vliegtuig zit. Slik daarom diarree remmers wanneer je een lange reis voor de boeg hebt. Wanneer je op één plek blijft, kun je deze beter niet nemen. Diarree wordt ook wel gezien als natuurlijk spoelmechanisme van het lichaam en daarom kun je het beter niet tegen houden.

Ter preventie vormen je eigen handen het grootse besmettingsgevaar, was je handen daarom grondig na toiletbezoek en voor het eten. Drink daarnaast geen kraanwater, neem liever mineraalwater uit flesjes en neem geen ijsklontjes in je drinken.

open-534933_960_720.jpg

Uitdroging

Wanneer je ziek bent en diarree hebt of veel overgeeft is er kans op uitdroging. Uitdroging is te herkennen aan een slap gevoel, duizeligheid, donker gekleurde urine en misselijkheid.

Probeer in warme gebieden zo’n 2 tot 3 liter vocht tot je te nemen, ook wanneer je geen dorst hebt, je verliest bij transpiratie of ziekte meer vocht dan je denkt! Wanneer je last hebt van diarree of braken verlies je zouten en mineralen welke belangrijk zijn, hiervoor kun je ORS (Oral Rehydration Salts) voor gebruiken.

Hoogteziekte

Hoogte ziekte ontstaat doordat er, hoe hoger je komt, minder zuurstof in de lucht aanwezig is. Wanneer je te snel naar een hoogte van zo’n 3000 meter klimt, kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, kortademigheid en hartkloppingen. Wanneer je deze verschijnselen ‘verwaarloost’ kan dit zeer schadelijke gevolgen voor je gezondheid hebben.

Neem voldoende rust tijdens het klimmen, zo kan je lichaam wennen aan het lagere zuurstofgehalte. In Zuid-Amerika zijn pillen verkrijgbaar die de klachten kunnen laten afnemen. Indien je last hebt van hoogteziekte en de klachten nemen niet af, kun je beter weer afdalen.

Wagenziekte

Of je last hebt van wagenzieke, is afhankelijk van aanleg. Het heeft te maken met je evenwichtsorgaan en komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Bij kinderen is het evenwichtsorgaan namelijk nog niet helemaal ontwikkeld. Wagenziekte ontstaan doordat je, via je lichaam en evenwichtsorgaan, allerlei bewegingen voelt die niet kloppen met wat je ziet. Je hersenen kunnen dit niet goed combineren en verwerken waardoor je misselijk wordt. De kans hierop is het grootst wanneer de weg erg bochtig is (of je niet zo’n goede chauffeur hebt 😉 ).

In Nederland zijn bij de drogist of apotheek tabletten te krijgen voor reisziekte/wagenziekte, deze gaan preventief de misselijkheid tegen.


Voor alle ziekten geld natuurlijk; vertrouw je het niet? Neem contact op met een dokter of ga naar een dokter!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.