Roadtrip met je eigen auto; waar moet je om denken?

Roadtrips vind ik toch wel de meest fijne manier van reizen, of het nou met een huurauto is of met onze eigen auto, het geeft je een gevoel van vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt zonder afhankelijk te zijn van openbaar vervoer of taxi’s.

It’s not about the destination, it’s about the journey!

Eerder schreef ik al waar je op moet letten bij het huren van een auto in het buitenland, maar ook wanneer je met je eigen auto gaat zijn er een aantal dingen waar je om moet denken. Sommigen komen natuurlijk overeen, maar er zijn een aantal dingen, zoals bijvoorbeeld vignetten, welke je zelf zult moeten regelen.


Navigatie of wegenkaart?

Kies je voor een navigatie of ga je voor een ouderwetste wegenkaart? Het is het handigst om beide mee te hebben! Een navigatie werkt misschien niet overal, ook de navigatie op je telefoon niet. Zorg er daarom voor dat je voor de zekerheid ook een wegenkaart mee hebt.

Vignetten en mileustickers

Zoek van te voren goed uit in welke landen je over tol wegen komt, sommige vignetten zijn namelijk online verkrijgbaar. Andere vignetten koop je bij een grensovergang, postkantoor of tankstation. Indien je deze vignetten niet hebt of wanneer deze niet zichtbaar zijn, loop je het risico hoge boetes te krijgen!

Voor rijden door Duitsland heb je tevens een mileusticker nodig, deze wordt aangevraagd op kenteken van je auto. Ook deze kun je vooraf aanvragen. Deze sticker toont aan dat je voertuig aan een bepaalde emissienorm voldoet en dat je de stadscentra en omliggende gebieden (Umweltzone’s) in mag met de auto.

Eten en drinken

Zorg voor voldoende eten en drinken voor onderweg, het handigst is om hiervoor ook een koeltas mee te nemen! Wij hadden dit niet de afgelopen keer waardoor we gesmolten repen en warm water hadden… Zorg dus voor eten wat niet smelt óf neem een koelbox/tas mee. Soms rijd je lange stukken zonder een winkel of restaurantje tegen te komen en je wilt natuurlijk niet ‘hangry‘ in je auto zitten, zorg daarom voor voldoende eten en snacks!

Auto checken en wegenwacht service 

Laat voor vertrek je auto checken door een monteur of doe dit zelf. Check je oliepeil, bandenspanning en profiel, koelvloeistof en dergelijke. Je wilt namelijk niet voor verassingen komen te staan tijdens je trip! Zorg ook dat je een extra fles motorolie mee neemt, een reserveband of andere materialen die voor jou auto van toepassing zijn. Indien je een reserveband mee hebt, zorg er dan ook voor dat je een krik mee hebt!

Zorg ook voor een wegenwacht service, zelf zijn wij lid van de ANWB, mocht je onverhoopt pech krijgen onderweg weet je in elk geval dat je hulp kunt krijgen! Kijk hiervoor wel even naar de dekking van je abonnement, er zijn verschillende voor bijvoorbeeld Europa dekking en dergelijke. Neem ook je Europese schadeformulieren mee en eventueel een kopie van je verzekeringspolis.

IMG_2159.JPG

Verdiep je in de verkeersregels in het buitenland

Verkeersregels in het buitenland kunnen erg verschillen ten aanzien van de verkeersregels die wij hier in Nederland kennen. Ook kun je achterlijk hoge boetes krijgen voor de meeste gekke dingen. Zo krijg je in bijvoorbeeld Spanje een boete van zo’n €300 wanneer je als brildragende geen vervangende bril bij je hebt!

Ook stellen ze in sommige landen eisen aan verplichte bagage, zo moet je in Frankrijk standaard een alcoholtest in je auto hebben! In de meeste landen is het sowieso verplicht om een veiligheidshesje en gevarendriehoek mee te nemen, zorg daarom dat deze standaard in je auto liggen.

Brandstof

Niet overal heeft de brandstof de benaming die wij hier in Nederland kennen, let dus goed op wat je in je auto gooit! Zo heet Euro 95 in Duitsland bijvoorbeeld Super 95 en heet het in Tsjechië Natural 95.

Ook is het voordeliger om de snelweg te verlaten en ergens anders te gaan tanken! Langs de snelwegen zijn tankstations natuurlijk een ideale uitvalsbasis om even een pauze te halen of wat te eten, tanken is er echter een stuk prijziger! Bovendien, als je de snelwegen verlaat ontdek je misschien wel een leuk stadje/dorpje om even je benen te kunnen strekken!

Praktische dingen voor onderweg

Voor je eigen comfort kun je een nekkussentje en eventueel een fleecedekentje meenemen (mocht je onverhoopt toch in je auto moeten slapen…). Toiletpapier is misschien ook zoiets waar je van te voren van denkt het niet nodig te hebben, maar soms kom je bij een openbare toilet waar het niet aanwezig is.. Toch handig om een rolletje in je auto te leggen! Zorg er daarnaast voor dat je altijd een EHBO koffer mee hebt.

Ook een powerbank is altijd handig onderweg, voor het opladen van je telefoon. Of je laadt je telefoon op door middel van een USB aansluiting in de sigarettenaansteker van de auto. Zorg er ook voor, net als wanneer je met een huurauto gaat, dat je een USB of iets dergelijks met voldoende muziek meeneemt.

Kom je in landen met een andere valuta? Zorg dat je geld hebt gewisseld voor vertrek, scheelt weer wat gedoe als je er eenmaal bent! Je kunt namelijk niet overal pinnen of betalen met je creditcard.


En verder; GENIET! Het allerbelangrijkste tijdens je reis natuurlijk! 😉

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.