Roadtrip; hoe plan je de perfecte roadtrip?

Roadtrips – wat mij betreft de fijnste manier van rijden. Ik hou sowieso van autorijden, dus een auto vakantie is wel aan mijn besteed! Daarnaast heb je meer ‘vrijheid’ wanneer je met de auto reist, je kunt gaan en staan waar je wilt. Maar hoe plan je nou de perfecte roadtrip? Ik zag bij de eerste keer door de bomen het bos niet meer, zoveel aanbieders, zoveel routes en ik zou zoveel willen zien!

Je kunt roadtrips natuurlijk op verschillende manieren plannen, wij plannen onze roadtrips zelf, dus zonder hulp van een reisbureau of iets dergelijks. Ook andere vakanties plannen we zonder tussenkomst van een reisbureau/organisatie. Ik vind dit wel de leukste manier, om zelf alles bij elkaar te zoeken. Vooral bij een roadtrip, de route en hotels zelf bepalen! Wanneer je een roadtrip boekt bij een reisbureau wordt de route toch meer voor je bepaald, ook al heb je hier zelf wel wat inspraak in. Ook je reisschema wordt zo erg vastgelegd. Persoonlijk heb ik hier liever wat meer vrijheid in!

Zelf heb ik tot nu toe nog maar één roadtrip gedaan, Sven had daarvoor al een roadtrip gedaan door een gedeelte van Europa. Daarnaast zijn we bezig met het plannen van een roadtrip door een ander gedeelte van Europa. Hieronder lees je hoe wij de roadtrips plannen, welke sites wij gebruiken en waar je verder op moet letten.


Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten wanneer en waar je naar toe wilt, dus welke bestemmingen wil je bij langs en hoeveel tijd heb je in totaal? Bedenk wat voor jou de must-sees zijn tijdens je reis. Liggen deze ver uit elkaar? Zo ja, is het handig om tussenstops te plannen in plaats van van must-see naar must-see te gaan rijden, zodat je niet te lang in de auto zit. Bedenk daarom ook vooraf hoe lang je per dag ongeveer in de auto wilt zitten. Wij willen liever niet meer dan 3 uur per dag in de auto zitten, hier houden we dan rekening mee in de planning. Soms is het wel zo dat je toch een dag wat langer reist, maar de dag daarop dan juist weer erg weinig.

Route plannen

Bepaal eerst welke dingen je echt wilt zien en baseer heet je route grotendeels op, dus  eerst de basis route met de ‘hoofdbestemmingen’ die je zou willen zien. Wij bepalen de route dan in grote lijnen in Google Maps, zodat je gelijk de reistijd en de afstanden kunt zien.

Roadtrip New York:Niagra Falls
Voorbeeld van hoe wij in grote lijnen de route bepalen.

Bovenstaande roadtrip is een random route, om te laten zien hoe we dit doen. Zo zie je hoeveel kilometer je ongeveer gaat afleggen. Zo kun je dan ook ongeveer zien hoeveel uur in je in de auto zit en je planning hier verder op afstemmen.

Nadat we deze route in grote lijnen hebben bepaald kijken we wat er verder langs deze route ligt aan bezienswaardigheden/steden en of we verder nog overnachtingen tussentijds willen (vooral handig wanneer er lange reistijden zijn) Wanneer we dit bekeken hebben bepalen we in welke plaatsen we daadwerkelijk gaan overnachten en hoe lang we per locatie willen verblijven. Soms is dit meerdere nachten, soms maar één nacht om zo de reistijden korter te houden. Wij leggen echter niet alles vast qua route, spontane uitstapjes vanaf de route zijn wel net zo leuk!

Vliegtickets

Daarna komt het boeken van de vliegtickets, tenminste als je niet met je eigen auto gaat natuurlijk. Wij doen dit voor het boeken van de hotels aan, omdat je na het boeken van vliegtickets pas zeker weet voor wat voor periode je hotels moet gaan boeken. Wij hebben de afgelopen keer vliegtickets geboekt via vliegtickets.nl, hier kun je goed te prijzen vergelijken van verschillende vliegmaatschappijen. Let wel goed op, de goedkopere vluchten hebben vaak langere wacht/overstap tijden tussen twee verschillende vluchten.

Accomodaties

Wanneer we de vlucht geboekt hebben gaan we verder met het boeken van de accomodaties. Je kunt natuurlijk ook alleen een vliegticket boeken, je huurauto ophalen en dan kijken waar je gaat overnachten. Ik vind het zelf echter fijner om vooraf te weten waar ik slaap. Voor de hotels/appartementen gebruiken wij booking.com, hier heb je een ruim aanbod en boek je dus enkel het hotel/appartement en nog geen vlucht of ander vervoer. De hotels boek je met je creditcard gegevens, het betalen gebeurt meestal bij je aankomst is het hotel. Wij hebben één keer gehad dat we vooraf het bedrag moesten overmaken, bij alle andere hotels betaalden we bij het inchecken. Ook is booking.com handig omdat je ook tijdens de reis nog dingen kunt wijzigen indien je dit wilt! Ook indien je een hotel wilt annuleren kan dit vaak tot een paar dagen voordat je er zou overnachten, super handig!

IMG_2415.jpg

Huurauto

Indien je met het vliegtuig naar het land van bestemming gaat, komt daarna natuurlijk het boeken van een huurauto, ook hiervoor vergelijken we weer prijzen van verschillende huurmaatschappijen. Ook bij de huurauto is het belangrijk om te bedenken over wat voor soort wegen je gaat rijden. Bevat je route onverharde wegen? Ga dan voor een 4WD. Ook is het verstandig om kilometervrij te kiezen, tenzij je écht zeker weet hoeveel kilometers je gaat maken. Ook al heb je je route vooraf helemaal gepland, je zult vast een keer iets zien waarvoor je wilt omrijden (of je rijd verkeerd… 😉 ) Daarnaast moet je je even inlezen op de verkeersregels en verzekeringen van je bestemming, zodat je niet voor verassingen komt te staan! Een GPS/navigatie kun je bij de huurauto huren, echter is het goedkoper om er zelf een aan te schaffen, vooral wanneer je vaker in het buitenland bent en daar een auto huurt.

Roadtrippen met je eigen auto

Ga je met je eigen auto, dan sla je de stappen van het boeken van de vliegticket en huurauto natuurlijk over. Laat wel je eigen auto even checken voor je op pad gaat zodat je onderweg niet voor verassingen komt te staan. Ook is het verstandig om een wegenwacht abonnement af te sluiten, mocht er onverwacht toch iets aan de hand zijn met je auto.

Bereikbaar onderweg

In Europa kan je natuurlijk tegenwoordig overal je eigen bundel gebruiken. Reis je buiten de EU, dan kun je een wereldbundel aanzetten in je eigen abonnement of een simkaart kopen in het land van bestemming. Wij hebben de vorige keer in Amerika geen SIM-kaart gekocht, dit kan echter wel. Zo kun je relatief goedkoop bellen/sms’en met het thuisfront. Wij hebben enkel gebruik gemaakt van de WiFi netwerken van de hotels en zijn verder de hele weg offline geweest. Echter, mocht je pech onderweg krijgen met de auto, zijn de telefoontjes naar de pechhulp wel heel duur!

Activiteiten tijdens je reis

Activiteiten tijdens de roadtrip kun je soms ook van te voren plannen, zoals dat wij de vorige keer een horseback trail van te voren hadden gereserveerd. Kijk van te voren of je een bepaalde activiteit wilt doen en of je deze ook vooraf kunt reserveren, zo voorkom je dat iets al helemaal is volgeboekt waneer je aankomt. Wij wilden de vorige keer met een guide mee naar Antelope Canyon, hier was echter alles al voor volgeboekt toen wij aankwamen.


Dit is hoe wij in grote lijnen onze roadtrips plannen, het is wat meer gepuzzel wanneer je alles zelf plant dan wanneer je dit laat doen door een reisbureau maar persoonlijk vind ik dit veel leuker! Je deelt je eigen tijd in, kijkt zelf welke must-see’s je wilt zien en kiest zelf je accomodaties. Alleen de voorpret voor het uitzoeken en boeken is al leuk!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

2 thoughts on “Roadtrip; hoe plan je de perfecte roadtrip?

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.