Minimalistischer leven; sparen voor vakanties

Vakanties zijn vaak niet goedkoop, dat is een ding wat zeker is. Is het niet de accommodatie die duur is, dan zijn het de vliegtickets wel. Tenminste, onze vakanties vaak wel, aangezien wij niet in een tentje willen en graag met de auto of het vliegtuig reizen. Helaas zijn wij geen miljonairs en hebben we ook geen geldboompje in de tuin, dus moeten we flink sparen voor het reizen.

Eerder schreef ik al over minimalistisch reizen, maar minimalisme kun je ook wel omschrijven als een ‘levensstijl’. Sinds een tijdje ben ik me hierin meer gaan verdiepen, minimalistisch leven bespaart namelijk ook geld, en vooral dit sprak mij als eerste aan!


Sinds kort ben ik steeds meer minimalistisch ingesteld, na het lezen van meerdere blogs over dit onderwerp. Bij minimalisme dacht ik altijd aan een kaal, saai, leeg huis. Maar eigenlijk gaat het erom dat je geen overbodige spullen hebt, waar je niet gelukkig van wordt. Dus bijvoorbeeld je huis inrichten met alleen basis-elementen, dit kan natuurlijk voor iedereen heel persoonlijk zijn, iets wat jij ziet als een basis-element, kan voor een ander overbodig zijn.

“Het streven om met zo eenvoudig mogelijke middelen een doel te bereiken/een effect te bewerkstelligen”

Minimalisme en sparen; het is zo eenvoudig!

Wij willen dus wat minimalistischer leven om te kunnen sparen, maar ook zodat je echt blij bent met de spullen die je hebt. Hoe wij dit doen? Ten eerste houden we onze maandelijkse inkomens en uitgaven bij in een Excel bestand, zo heb je een duidelijk beeld wat er over blijft. Daarnaast rekenen we bij de uitgaves standaard met een extra bedrag; ‘plezier geld’, zodat je wel iedere maand iets hebt om uit te geven aan een dagje weg, uiteten, dagje shoppen of waar je het ook maar aan wilt uitgeven. Het bedrag dat overblijft, gaat in principe naar de spaarrekening.

Natuurlijk zijn er in sommige maanden extra uitgaven, denk aan onderhoud aan de auto, misschien extra zorgkosten en dergelijke. In die maanden wordt het sparen helaas lastiger. Daarnaast heb ik een paard, waarvoor de stalling maandelijks betaald moet worden (geen goedkope hobby 😉 ). Echter vind ik hobby’s wel erg belangrijk, je kunt wel heel minimalistisch gaan leven, en weinig uitgaven hebben, maar als je dan geen plezier meer hebt, ben je waarschijnlijk snel weer klaar met het minimalisme.

Hoe proberen wij dan om minimalistischer te leven en meer te sparen? Wij proberen om geen onnodige uitgaves te doen, dus geen prullaria en dergelijke te kopen. (Ook handiger met schoonmaken, minder spullen die stof vangen 😉 ) Natuurlijk doen wij wel dingen die we leuk vinden, zo gaan we regelmatig uit eten en hebben we beide onze hobby’s. Maar daarnaast gaan we niet vaak winkelen, kopen we met de boodschappen alleen de dingen die we nodig hebben en staat niet het hele huis vol met allemaal prulletjes. Het geld wat je dus niet uitgeeft aan ‘onzin’ kun je sparen, als extraatje op je ‘normale’ manier van sparen.

fd1010fc23d1ef8a61ebaadcd344c4db

Na een aantal maanden/jaren goed sparen, is er dan waarschijnlijk wel een mooi spaarpotje opgebouwd, welke af en toe ook nodig zal zijn voor onvoorziene uitgaven, maar doordat je maandelijks spaart bouw je een leuk potje op voor vakanties. Ook sparen wij momenteel voor een koopwoning, dit is goedkoper dan huren, dus zal het sparen hierna waarschijnlijk iets harder gaan. Wel zal het spaarpotje hierdoor voor een groot deel leeg zijn na het kopen van een woning. 🙁 Wij gaan echter niet maximaal lenen voor een hypotheek maar kiezen bewust voor een kleinere/goedkopere woning omdat dit goedkoper is in de maandlasten. Bijkomend voordeel is dat de woningen in ons zoekgebied wel een stuk goedkoper zijn dan wanneer je een woning zoekt in de randstad.

Meer voordelen van minimalistisch leven

Maar behalve het besparen van geld zijn er natuurlijk meer voordelen, zoals ik eerder al beschreef staan er minder spullen ‘stof te vangen.’ Maar ook met het opruimen van je huis ben je sneller klaar, je hebt immers minder spullen om op te moeten ruimen. De tijd die je anders zou gebruiken voor het shoppen is nu ‘vrije tijd!’ Ook kun je je vrijer gaan voelen doordat je minder rotzooi om je heen hebt en je daardoor focussen op andere dingen die je belangrijk vind.

Minimalistischer leven betekend natuurlijk niet dat je niet mág shoppen of iets dergelijks, maar mínder en dat je goed nadenkt over een aankoop in plaats van ‘impulsaankopen’. Ook probeer ik spullen te kopen die langer mee gaan, dus kwalitatief betere producten, dit is vaak een groter bedrag om in één keer uit te geven, maar is op termijn uiteindelijk vaak goedkoper. En wat minder vaak een Starbucks kopen, een goedkoper telefoonabonnement nemen etcetera, kleine dingen die toch geld besparen! daarnaast kun je misschien besparen op je kosten door je telefoon abonnement te veranderen. Onlangs las ik deze blogpost op de blog van Minimalist Dutchie, hier staan veel handige tips in!

De reizen waar we voor sparen zijn daarentegen eigenlijk niet minimalistisch, je zult ons namelijk niet snel in een tentje zien slapen. Ook houden wij van mooie auto’s en zullen we dus vaak een auto huren en zullen wij waarschijnlijk niet snel een fietsvakantie gaan doen. Natuurlijk zullen we wel fietsen huren om een stad te bekijken, maar ik zie mezelf nog niet met m’n  tassen ed. op de fiets gaan om zo rond te trekken door een bepaald gebied. Ondanks dat ik steeds meer minimalistisch ben ingesteld, blijf ik toch wel de luxe van auto’s en hotels heel erg waarderen!


Wij leven dus niet super minimalistisch in de zin dat we totaal geen spullen hebben, maar denken goed na over onze aankopen zodat we écht blij zijn met een aankoop. Voor mij  is minimalisme meer een soort bewustwording, bewustwording dat je niet veel spullen nodig hebt om gelukkig te zijn. Dat je daarnaast meer kan sparen voor reizen, is natuurlijk helemaal geweldig!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.