Amerika; 10x dingen die mij opvielen

Dat Amerika er een heleboel anders gaat dan dat wij in Nederland gewend zijn, dat wist ik van te voren natuurlijk ook wel. Maar toch waren er een aantal dingen die mij alsnog opvielen toen wij er waren. Daarom hieronder 10 dingen die mij opvielen tijdens onze reis!

Restaurants

Kom je binnen in een Nederlands restaurant, dan wordt je meestal begroet door een ober/serveerster welke je de rest van de avond ook bediend. Het afrekenen doe je ook bij deze ober of serveerster, of je loopt zelf richting de kassa/bar om af te rekenen. 

In Amerika wordt je onthaald door een zogenaamde host/hostess. Deze brengt je naar je tafel, waarna er weer iemand komt om je een glas water te brengen. Vervolgens komt er dan wéér iemand anders die je bestelling opneemt en je de rest van de avond bediend. Je ziet dus sowieso al 3 verschillende medewerkers, welke elk hun eigen afzonderlijke taak hebben. 

Het betalen na afloop doe je in Amerika meestal aan tafel, contant of per creditcard, bij de serveerster of ober welke ook de bediening gedaan heeft. Het is hier veel ongebruikelijker om zelf naar de kassa of bar te lopen.

Refills van drankjes

Bestel je één keer een kop koffie of een glas frisdrank? Zodra deze (bijna) leeg is wordt deze weer gevuld zonder dat je hiervoor extra betaalt! Het is in Amerika niet gebruikelijk dat je uren in een restaurant zit, maar in theorie zou je dus de hele avond gratis drankjes kunnen krijgen. 

Fooi

Ik wist van te voren dat het gebruikelijk is om fooi te geven in restaurants en dergelijke. Maar wat ik niet wist is dat deze soms standaard worden meegerekend in je bonnetje of dat onderaan je bon al bedragen staan die je zou kunnen geven als fooi. Bijvoorbeeld 15%, 18% of 20% van je totaal bedrag. Geen fooien geven schijnt zelfs strafbaar te zijn! 

Overdreven

Veel dingen zijn overdreven groot; enorm brede wegen, enorme winkel en in Las Vegas enorm veel en enorm grote casino’s. Maar dit is niet wat ik bedoelde met het kopje ‘overdreven’. Ik bedoel je medewerkers in restaurants en winkels! Je wordt overenthousiast begroet met een ‘Hey, how  are you doing?‘ Wat in mijn ogen een beetje ‘nep’ overkomt. 

Sommige mensen leken wel oprecht geïnteresseerd waar wij vandaan kwam, wanneer we in het Nederlands tegen elkaar aan het praten waren. Vooral omdat ze de taal nog nooit hadden gehoord. Maar sommige mensen… Die waren overenthousiast en overdreven in hun begroetingen en gesprekken. 

Gekke ontbijtjes

Oké, ik ben sowieso niet zo van het ontbijten en stel deze maaltijd het liefste wat uit en eet dan wanneer ik al een tijdje wakker ben. Maar in Amerika wilde ik wel iedere ochtend een fatsoenlijk ontbijt omdat er veel op de planning stond. (En omdat we niet precies wisten wanneer we weer een restaurant zouden tegenkomen…) 

Maar een ‘normaal’ ontbijtje vinden in Amerika, dat is toch wel een hele uitdaging op zich. Voor een paar keer pancakes als ontbijt, prima. Maar toch zeker niet iedere ochtend? Of mensen die een steak als ontbijt nemen, moet er niet aan denken! Ook een sandwich als ontbijt of een ‘gewoon’ broodje was eigenlijk niet te vinden… Toen ik dan een keer een sandwich als ontbijt had, vroegen ze of ik er gefrituurde aardappels bij wilde!

Ontbijt bij de IHOP – zo’n 1300 calorieën!

Random auto’s, overal!

In Nederland is dit in mijn ogen erg ongebruikelijk, in Amerika blijkbaar totaal niet; auto’s en trailers die kapot zijn blijven gewoon langs de weg staan! Die op de foto bovenaan dit artikel, stond daar natuurlijk ter decoratie of iets dergelijks. Maar wanneer je rondrijd, zul je op de meeste gekke plekken (zoals midden in de woestijn) zomaar auto’s zien staan! 

Ik vraag me dan gelijk af, hoe zijn de bestuurders in godsnaam thuis gekomen vanaf zo’n afgelegen plek? Veel telefoonbereik zul je daar wel niet hebben, in the middle of nowhere. Zullen mensen dan gaan liften? Lopen?

Verkeersregels

Kom je in Nederland bij een stoplicht, mag je pas doorrijden bij groen licht, ongeacht welke kant je op wilt. In Amerika doen ze dat dus net even anders! Wil je rechts af? Dan mag je dus, indien de situatie dit toelaat, gewoon door rood rijden! Dat is wel even een gekke gewaarwording. 

Ook zijn er zogenaamde gelijkwaardige kruispunten, in Nederland zou je dan bestuurders van rechts voorrang geven. Dit wilden wij in Amerika dus ook doen. Echter werkte dit niet, dus even gegoogeld hoe een gelijkwaardig kruispunt dan wél werkt. Wat bleek? Degene die het eerst bij het kruispunt aankomt, die heeft voorrang. Lijkt mij dat hierdoor best gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, stel dat iedereen vind dat hij of zei de eerste was?

Wetten

Wetten zijn niet specifiek iets waar ik naar kijk als ik op vakantie ga, dus hier wist ik niks over. En  wat ik dus nog meer niet wist, is dat iedere staat zijn eigen wetten kent. Zo begonnen wij in Las Vegas; hier mag en kan alles lijkt het. Daarna gingen we natuurlijk een heel stuk door Utah. Hier wilden we ook even een drankje drinken bij een bar. Bleek het een State Law te zijn dat je persé iets te eten moest bestellen voordat je een alcoholisch drankje mocht bestellen!

Nadat we dit hadden gehoord van de receptionist in het hotel waar we op dat moment verbleven, hebben we wat gegoogeld op wetten waardoor we op deze site terecht kwamen. Je zou eens moeten zien wat voor stomme wetten hier tussen staan! 

Belastingen/tax

In Nederland is het gebruikelijk dat de belastingen mee worden gerekend in de prijzen, zowel in winkels als op menukaarten. In Amerika is dit blijkbaar niet zo. De belastingen staat ook niet altijd apart ergens op de menukaarten. Ook gelden er voor alcoholische drankjes aparte belastingen dan over de rest van je eten in bijvoorbeeld een restaurant. Hierdoor bleek onze totaal prijs vaak hoger uit te komen dan vooraf ingeschat.

Walmart

Zoals zoveel mensen wist ik dat Walmart een ontzettend grote winkel is, die ook nog eens van alles heeft. En natuurlijk wilde ik ook naar de Walmart tijdens onze reis – ik vind buitenlandse supermarkten sowieso leuk, vraag me niet waarom. Nederlandse supermarkten vind ik dan weer niet leuk. 

Maar dat de supermarkten zo overweldigend waren, dat had ik dan weer niet verwacht. De winkel heeft volgens mij letterlijk ALLES. En hierdoor konden we dan weer niks vinden, want waar loop je in godsnaam heen in zo’n grote winkel? Of je nou kleding, etenswaar, fietsen of gereedschap wilt kopen, de Walmart heeft het! 

En wat daarnaast ook opviel in de winkel, je boodschappen worden gelijk voor je in plastic zakjes gedaan. Kleine plastic zakjes, wel te verstaan. Heb je dus een kar vol boodschappen hebt, heb je ENORM veel plastic zakjes! Niet erg duurzaam lijkt me, ik ben sowieso gewend mijn eigen boodschappen tas mee te nemen! 

En doordat de medewerkers alles dus tijdens het scannen van de boodschappen al in plastic zakjes doen, kost het extra tijd om je boodschappen af te rekenen. 


Dit waren de meest opvallende dingen, die ik anders vond dan dat ik gewend ben hier in Nederland! Is jullie iets opgevallen aan Amerika, of weet je nog iets wat daar anders gaat? Laat het weten in de reacties! 

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.