Welke reisverzekering heb je nodig?

Een reisverzekering beschermt je natuurlijk tegen kosten, zoals bij ziekte, schade of diefstal van je bagage. Reisverzekeringen zijn er in verschillende vormen, maar welke heb je nou nodig? Dit hangt af van de bestemming van je reis, de reisduur en de hoeveelheid en inhoud de bagage  die je meeneemt. 


Soorten reisverzekeringen

Doorlopende reisverzekering: Deze verzekering is het meest geschikt voor mensen die vaker op vakantie gaan, de doorlopende reisverzekering kan dan namelijk goedkoper zijn. Vaak ben je al goedkoper uit wanneer je twee keer per jaar op vakantie gaat! Ook korte reizen zoals city-trips en weekendjes weg worden hierin mee verzekerd. De voorwaarde is echter wel, dat je maximaal 60 dagen achtereen mag reizen. Vaak is dit wel uit te breiden door middel van aanvullende dekkingen, zo kun je reizen met een maximale reisduur van 180 of 365 dagen. Voordeel van een doorlopende reisverzekering is ook dat wanneer je deze eenmaal hebt afgesloten, je hier eigenlijk niet meer naar om hoeft te kijken voor je volgende reis.

Kortlopende reisverzekering: Een kortlopende reisverzekering is het meest geschikt voor mensen die kortdurend op vakantie gaan, bijvoorbeeld één vakantie per jaar. Je betaalt een bedrag per dag, vaak zijn de kosten voor reizen binnen. Europa of reizen daarbuiten verschillend. Voor mezelf had ik uitgerekend hoeveel het zou verschillen om een doorlopende reisverzekering af te sluiten, hierop kwam ik dat ik met één langere reis (Amerika) en een paar korte tripjes (weekendjes weg) al goedkoper uit was met een doorlopende reisverzekering.

Wereldreisverzekering: Wanneer je langer dan één jaar gaat reizen of in het buitenland wilt werken is een doorlopende reisverzekering niet voldoende. In dat geval zul je dan een wereldreisverzekering nodig hebben. Deze worden echter niet door alle aanbieders aangeboden, deze zul je dus apart bij een andere aanbieder moeten afsluiten.

In sommige gevallen kun je je doorlopende reisverzekering laten aanpassen, echter worden in veel gevallen een aantal aspecten niet gedekt. Denk hierbij aan werken in het buitenland, het ondernemen van avontuurlijke activiteiten en door uitschrijving bij de gemeente. 

Annuleringsverzekering: 

Dit is een verzekering die apart moet worden afgesloten, naast de reisverzekering. Deze is vooral handig wanneer je bij de betreffende accommodatie of gehele reis geen vrijblijvende annulering hebt (zoals bijvoorbeeld bij booking.com). Indien je dan onverhoopt toch niet op reis kunt geen door bijvoorbeeld familiare omstandigheden, ziekte van jezelf of zelfs bij ontslag, kun je het geld van de reis door middel van de annuleringsverzekering weer terug krijgen.

Ook bij de annuleringsverzekering wordt er weer onderscheid gemaakt in een doorlopende reisverzekering of kortlopende annuleringsverzekering. Hierin geldt hetzelfde principe; ga je vaker dan één keer per jaar op vakantie? Kies dan voor een doorlopende annuleringsverzekering. Ga je maar één keer per jaar op vakantie? Kies dan voor een kortdurende annuleringsverzekering naast je reisverzekering.

Bij welke aanbieder kies je de verzekeringen?

Dit is natuurlijk heel persoonlijk en er zijn ontzettend veel aanbieders. Vaak krijg je kortingen op je reisverzekeringen annuleringsverzekering als je al een ander product of andere verzekering hebt bij dezelfde aanbieder. Zelf heb ik een doorlopende reisverzekering bij de Rabobank, omdat ik hier ook mijn rekeningen heb, kreeg ik korting op verschillende verzekeringen. De verzekering loopt dan via Interpolis, wie een contract heeft met de Rabobank. Hoe meer verzekeringen ik hierbij zou afsluiten, hoe hoger voor mij de korting hierop wordt. Zoek dus voor je zelf uit of dit bij jou zorgverzekering of bank ook kan.

Bij mijn verzekering zit standaard een annuleringsverzekering in, met een maximum tot €1500 per persoon. Het kan ook per verzekering verschillen welke medische kosten vergoed worden, in mijn geval worden alleen kosten die écht nodig zijn vergoed en daarnaast de kosten voor behandelingen door een arts of tandarts. Kosten voor zorg die had kunnen wachten tot terugkomst van de reis worden dus niet vergoed.

Kijk zelf ook goed in de polis welke kosten er allemaal gedekt worden door jou verzekering. Dit kan per verzekering verschillend zijn. Zelf vind ik het vooral belangrijk dat medische kosten vergoed worden en dat er indien nodig vervangend vervoer wordt geregeld. Bagage maak ik me dan weer wat minder druk om. Vooral omdat ik óf reis met handbagage óf het zelf bij me heb ik de auto en dan toch zelf verantwoordelijk ben voor schade of iets dergelijks. (En misschien is dit wel een beetje naïef, om te denken dat er niks met mijn bagage zou gebeuren…)


Eigenlijk is dus vooral wanneer je vaker weggaat een doorlopende reisverzekering het meest voordelig. Ga je op wereldreis en blijf je voor lange periode weg? Wanneer je langer dan acht maanden weggaat hoor je je officieel uit te schrijven bij de gemeente! Je Nederlandse zorgverzekering vervalt nadat je 2 jaar aaneengesloten op reis bent. 

Ik heb gelukkig nog nooit gebruik hoeven maken van de verzekering – ik had deze immers nog niet afgesloten toen ik wel in een ziekenhuis belandde. Hierna kwam ook pas het besef dat een reisverzekering echt wel nodig is, de kosten kunnen anders ontzettend oplopen!

Booking.com

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.