Ziek op vakantie? Tips om te voorkomen & overleven

Ziek worden is sowieso nooit leuk, maar wanneer je op vakantie bent en dán ziek wordt, is het extra vervelend. Eerder schreef ik al over de bekendste reisziekten, maar wat kun je preventief doen om te voorkomen dat je ziek wordt? En wat zijn tips wanneer je toch ziek wordt tijdens de vakantie?


Onderweg kun je heel wat meemaken, onder andere dus doordat je ziek wordt op reis. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Laten we daarom maar beginnen met wat je zelf preventief kunt doen om ziek-worden te voorkomen. 😉

Hoe voorkom je dat je ziek wordt tijdens je (buitenlandse)vakantie?

1. Zorg voor de juiste vaccinaties voordat je op reis gaat, waarschijnlijk is dit wel vanzelfsprekend. Zoek voordat je op reis gaat uit welke reisvaccinaties je nodig hebt.

2. Drink water uit een fles. Locals zijn meestal gewend aan eventuele bacteriën in het water, wij niet! Drink daarom water uit flesjes, en gebruik ditzelfde water ook voor tandenpoetsen.

2. Pas op met ongekookte groenten, deze worden vaak ook gewassen met kraanwater. Eet daarom alleen gewokte/gekookte groente en eet fruit wat je zelf schilt/pelt of wast met je eigen water.

3. Niet alleen uitkijken met wát je eet, maar ook waar je eet! Bij streetfood zie je hoe het klaargemaakt wordt en kun je zelf zien of er hygiënisch wordt gewerkt. Kijk ook in restaurants of het er hygiënisch uit ziet. Goede recensies op bijvoorbeeld TripAdvisor zeggen natuurlijk niet alles, kijk zelf ook goed! Standaarden qua hygiëne liggen in het buitenland toch net vaak even anders dan dat wij in Nederland gewend zijn.

4. Voorkom een zonnesteek, ook al is het nog zo heerlijk in de zon, zoek ook af en toe de schaduw even op. Zorg daarnaast dat je je goed insmeert en dat je iets van een pet of hoed draagt in de zon!

5. Pas op met zwemmen in stilstaand water! Hier kan de bacterie Bilharzia in voorkomen, deze kan ernstige schade toebrengen aan je darmen, blaas en lever. Laat je daarom vooraf goed informeren over de waterkwaliteit.

6. Zorg voor een goede reis-apotheek, neem bijvoorbeeld middelen tegen hoofdpijn, buikgriep of buikpijn zelf mee. Je wilt namelijk niet met je buikgriep nog naar de lokale apotheek. Middelen als ORS zou je eventueel ook zelf mee kunnen nemen, dit vult te korte aan bij bijvoorbeeld uitdroging.

LT8Q65T7MA.jpg

Wanneer je toch ziek wordt op vakantie; tips om het ziek-zijn op vakantie te overleven:

1. Zorg dat je niet uitdroogt, uitdroging komt veel voor op reis. Bekende bestemmingen hebben vaak een hogere luchtvochtigheid en liggen een stuk dichter bij de evenaar. Doordat je niet voldoende drinkt en meer verbrand is de kans op uitdroging groter. Aangeraden wordt om zo’n 2 tot 3 liter water per dag te drinken! Probeer kleine dingen te eten met variatie in suiker en zout. Indien er geen ORS beschikbaar is en je dit wil nodig hebt, zou je cola als vervanging kunnen gebruiken.

2. Zorg voor een goede nachtrust en trakteer jezelf misschien op een beetje extra comfort. Misschien kun je je hotelkamer upgraden voor wat extra comfort, wel zo fijn als je ziek bent en veel in bed ligt!

3. Weet wat de gezondheidsrisico’s zijn van het gebied waar je naar toe gaat, zodat je je hierop kunt voorbereiden. Reizen brengt gezondheidsrisico’s met zich mee waar je thuis geen rekening mee hoeft te houden zoals malaria, hoogteziekte en bijvoorbeeld reizigersdiarree.

4. Schakel op tijd een dokter in, voordat het ziek-zijn je hele vakantie gaat beheersen! Ook waar je thuis misschien af zou wachten met het inschakelen van een dokter, kun je dit op vakantie beter wel doen. Houd er rekening mee dat er in het buitenland anders wordt omgegaan met hygiene, je bevind je in een ander klimaar, er heersen andere lokale ziekten en ook het voedsel is anders.

5. Stel iemand (het thuisfront) op de hoogte, zeker wanneer je alleen reist en ziek wordt. Wanneer je alleen reist is het handig om iemand in het hotel/hostel of een kamergenootje/reisgenoot op de hoogte te stellen. Ook is het fijn om het thuisfront op de hoogte te stellen, zodat iemand van de situatie af weet.

6. Sluit een goede reisverzekering af – voor de één heel vanzelfsprekend, voor de ander niet. Ik behoor tot die laatste categorie. 😉 Ik dacht altijd; er gebeurt toch niks, ik wordt niet ziek. Oh boy, I was wrong! Door een reiskostenvergoeding worden eventuele ziektekosten vergoed. Je kunt gelijk aan de verzekering melden wanneer je naar een buitenlands ziekenhuis gaat, zo hoef je niets te betalen of kan het achteraf vergoed worden.

Ben ik zelf wel eens ziek geweest op vakantie?

Ja, helaas wel. In december 2017 gingen we voor mijn verjaardag een paar dagen naar de Eifel, Duitsland, helaas werd ik ziek tijdens dit weekendje weg… Of nouja ziek? Ik voelde me niet echt ziek, het was alleen hele erge pijn. De pijn zat in mijn rug, ter hoogte van mijn longen, en was eigenlijk al aanwezig toen we vertrokken. Het was toen alleen een wat ‘zeurend’ gevoel, dus dacht ik dat ik verkeerd had gelegen of iets dergelijks. Later werd de pijn alleen maar erger, waardoor ik de hele nacht rechtop op de bank heb gezeten, liggen/lopen deed zoveel pijn!

In de ochtend wilde Sven eigenlijk naar huis gaan, maar ik zag het niet zitten om het hele stuk zo in de auto te zitten, en wilde gewoon naar de apotheek gaan om pijnstilling te halen. Dit vond Sven dan weer geen goed idee, zomaar pijnstilling nemen zonder goed te weten wat er aan de hand was. Daarom zijn we uiteindelijk toch maar naar het ziekenhuis gegaan, ondanks dat ik dit eigenlijk niet van plan was.

Na het invullen van het papierwerk mocht ik dan in de wachtkamer plaatsnemen, gelukkig duurde het niet lang voor ik aan de beurt was! Met Sven mee als tolk legden we uit wat er aan de hand was. De arts dacht dat de pijn kwam vanuit een spier – HOE DAN? ZOVEEL PIJN VAN EEN SPIER? Ondanks dat wilde ze voor de zekerheid foto’s nemen en de bloedwaarden controleren.

De foto’s heb ik niet gezien maar volgens de arts was hier niks op te zien. Uit het bloed kwamen afwijkende waarden naar voren, ondanks dat ik Duits slecht versta verstond ik toch dat de CRP (onstekingswaarde) verhoogd was. Hier werd niks aan gedaan, na een half uur aan het infuus met VEEL pijnstilling en nog andere medicatie mocht ik gaan. Ik kreeg nog een recept mee voor extra pijnstilling. Toen we weggingen uit het ziekenhuis leek ik wel te zweven, zoveel pijnstilling had ik gehad!

De overige dagen van ons weekendje weg ben ik doorgekomen met maximale pijnstillingen grotendeels zittend slapen… Teruggekomen in Nederland toch maar even langs mijn eigen huisarts, opnieuw longfoto’s en bloedprikken. Hieruit kwam uiteindelijk  naar voren dat ik een longontsteking had. Ik vraag me toch echt nog steeds af of ze dit in Duitsland niet gezien hebben?


En jullie? Zijn jullie wel eens ziek geweest tijdens de vakantie en hebben jullie nog tips om dit te overleven? En hoe was de zorg in een eventueel ziekenhuis in het buitenland?

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.