Monument Valley; must see tijdens je roadtrip!

Voor mij was Monument Valley sowieso één van de hoogtepunten van onze roadtrip. Ik schreef in een ander artikel al een stukje over Monument Valley maar ik heb nog zó veel toffe foto’s hiervan! Deze wilde ik graag met jullie delen, om zelf ook nog even weer te kunnen nagenieten! 


Het Monument Valley Navajo Tribal Park, Tse’Bii’Ndzisgaii, is één van de meest gefotografeerde gebieden van Amerika. Het park staat bekend om zijn unieke rotsformaties met omliggende woestijn. De omgeving heeft al vaak als set dienstgedaan voor verschillende western films. Monument Valley ligt op de grens van Utah en Arizona.

Onderstaande foto heb ik al vaker gedeeld, maar ik blijf deze zo ontzettend gaaf vinden. Een erg bekend plaatje, wanneer je Monument Valley op google intypt, zul je ongetwijfeld nog een heleboel soortgelijke foto’s tegenkomen. Wanneer je aankomt rijden vanaf Highway 163 zie je onderstaand uitzicht, hoe gaaf is dat? 

Oké, wij kwamen eigenlijk helemaal niet vanaf deze kant aan… Wij kwamen aan vanaf de andere kant om de toegangsweg naar Monument Valley op te gaan, en reden bij vertrek pas deze kant op. Toch nog even gestopt langs de weg om deze foto te maken! Ook langs deze highway zijn een aantal stopplaatsen, welke waarschijnlijk zijn bedoeld voor wanneer je pech hebt onderweg. Prima plekje om even snel een foto te maken toch?

Uitzicht vanaf Highway 163

Miljoenen jaren geleden was Monument Valley een laagvlakte. Dit veranderde doordat er geërodeerd materiaal (weggesleten door natuurlijke invloeden) uit de Rocky Mountains in de vallei werden afgezet. Deze materialen zorgden voor een plateau op zo’n 5000 meter boven zeeniveau. In de laatste miljoenen jaren is er door erosie een hoop veranderd in het gebied. Ze zachtere delen gesteente hebben het begeven waardoor het plateau is gedaald tot 1700 meter. Mede door deze erosie zijn de zogenaamde Mesa’s en Buttes ontstaan. 

West Mitten, East Mitten en Merrick Butte

Buttes en Mesa’s

Een butte (spreek je uit als bjoet) is een vrijstaande, smalle en hoge rotsformatie. Vaak met stijle zijden en spitse pilaren – zoals te zien op de bovenstaande foto. De bekendste kun je vanuit het visitor centrum duidelijk zien. 

Een Mesa wordt ook wel een ‘tafelberg’ genoemd. Eigenlijk is het een berg met, net als de Buttes, stijle wanden. Een Mesa heeft een vaak platte top en de hellingen bestaan voor een groot deel uit puin. 

Een andere, ook bekende, Butte is de Elephant Butte. Deze bestaat uit een groot en stijl rotsblok met een kegelvormige, smalle formatie waardoor dit op een olifant met een slurf lijkt. Eerst kon ik de olifant er niet duidelijk uit onderscheiden, maar hoe langer ik er naar keek, hoe duidelijker ik het zag. 

Elephant Butte

Wanneer je de Valley drive volgt na de Elephant Butte, kom je langs de Three Sisters en John Ford’s Point. The Three Sisters bestaan uit een drietal rotspilaren, het lijken bijna meer totempalen dan rotsen. De naam is ontstaan doordat de rotspilaren zo dicht bij elkaar staan. Ook deze vormen zijn ontstaan door erosie, uiteindelijk zal deze erosie ervoor zorgen dat ook The Three Sisters instorten. De vraag is alleen, wanneer gebeurt zo iets? 

Three Sisters

John Ford is een regisseur die verschillende films heeft opgenomen in Monument Valley. De plaats John Ford’s Point schijnt zijn favoriete plek te zijn geweest. vandaar dat deze plek naar hem vernoemd werd. Op deze plaats kun je nu door indianen gemaakte sierraden kopen en kun je The Man on the Horse zien – zoals op onderstaande foto.

John Ford’s Point

Valley drive

Er loopt één onverharde en zeer hobbelige weg door Monument Valley. Ondanks dat dit een onverharde weg is, is dit prima te doen met een ‘gewone’ auto. Je hoeft dus niet perse een SUV te huren wanneer je naar Monument Valley wilt gaan. Het zal vast comfortabeler rijden met een SUV, maar de huurprijs voor een SUV ligt natuurlijk veel hoger! 

Om over de Valley Drive te mogen rijden betaal je $20 dollar per auto, met maximaal 4 personen. Bij meer inzittenden betaal je $6 per extra inzittende. Wil je met de fiets, wandelend of met de motor het park in? Dan betaal je $10. Voor groepen gelden andere tarieven, deze staan op de officiële site of kun je opvragen bij aankomst. 

Rijden over de Valley Drive is sowieso een aanrader om te doen! Vanwege de hitte in de zomer is hiken/wandelen dan minder aan te raden, de Valley Drive is dan een ontzettend leuk alternatief. Ook kun je dan natuurlijk het gehele park zien. 

Aan de Valley Drive liggen ontzettend veel mooie view points, vanwaar je mooie uitzichten hebt op de meest bekende buttes, mesa’s en andere bezienswaardigheden. 

Durf je het niet aan om zelf over de Valley Drive te rijden of heb je geen geschikte auto? Je kunt ook een tour krijgen van een Navajo Indiaan, je rijdt dan met een jeep door het park. 

Activiteiten

Wanneer je aankomt in Monument Valley, rijd je eerst richting het Visitor Centre, hier zijn een giftshop en cafetaria gevestigd. In het Visitor Centre is ook een expo over de geologie van Monument Valley en de geschiedenis van de Navajo Indianen. 

In het park zijn verschillende trails (wandelpaden). De Wildcat Trail loopt om de West Mitten butte heen, deze trail is zo’n 6,2 kilometer lang. Dit is tevens de enige trail in het park wat je zonder gids mag betreden. Daarnaast zijn er nog andere trails welke je onder begeleiding van een gids mag bewandelen. 

Naast de trails heb je in het park ook een ranch, vanaf hier worden horseback trails georganiseerd. Deze zijn vanzelfsprekend onder begeleiding van een navajo gids. Tijdens deze trails wijk je af van de toeristische route door het park en rijd je door het ‘binnenland’ waar onder andere een indianenhut en andere mooie rotsformaties. 

Een van de veulens/jaarlingen op de ranch. 

Er zijn natuurlijk ontzettend veel mooie National Parks in Amerika, hierdoor kan het erg moeilijk zijn om te kiezen welke je wilt bezoeken wanneer je een roadtrip gaat maken. Monument Valley is, wanneer je de kans krijgt, wel echt een aanrader om te bezoeken!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.