20 manieren om geld te sparen om vaker te reizen!

Is ‘ik heb niet genoeg geld’ voor jou een reden om minder vaak of niet op vakantie te gaan? In dit artikel geef ik tips over hoe je geld kunt besparen zodat je wél vaker op reis kunt gaan! Eerder schreef ik al een artikel dat je geld kunt besparen door minimalistischer te leven maar je kunt natuurlijk meer doen dan dat. Hieronder lees je welke tips voor mij werken, waar ik wat aan had. Hopelijk hebben jullie ook wat aan deze tips en maak je je reisdromen waar!


Besparen op algemene uitgaven

Laten we beginnen met wat tips over hoe je in eerste instantie geld kunt besparen op de uitgaven die je op dit moment hebt. Eigenlijk is het heel makkelijk (vind ik tenminste), alleen moet je de discipline er wel voor hebben. Discipline in de zin van je aan budgetten houden, geen onnodige uitgaves doen en consequent een bepaald bedrag sparen wat je kunt missen. 

 • Houd je uitgaven bij: Zelf houdt ik mijn uitgaven bij een Excel bestand, dit is even wat werk om een schema te maken wat bij jou past, maar deze kun je hierna maandelijks weer gebruiken. Je kunt uitgaven natuurlijk ook bijhouden in een app (bijvoorbeeld debit & credit) of een notitieboekje. Bekijk wat voor jou het fijnste werkt. Wanneer je dit minimaal een maand volhoudt kun je duidelijk zien waar al je geld naar toe gaat en waar je op zou kunnen besparen. Je zult zien dat je onnodige uitgaven doet, houdt ook de kleine bedragen bij, want ook die kunnen erg oplopen.
 • Besparen op maandelijkse uitgaven: Pak je uitgaven-lijstje er weer bij, zijn er goedkoper optie’s voor bepaalde uitgaven? Ga jij bijvoorbeeld naar een dure kapper en is dit echt nodig? Of kun je misschien besparen op je vaste lasten, bijvoorbeeld je telefoon abonnement? Of heb je andere onnodige abonnementen waar je geen gebruik van maakt? Bedenk voor jezelf of je aan bepaalde dingen geld wilt blijven uitgeven en hoeveel. Zelf geef ik mezelf een bepaald bedrag voor uitjes en dergelijke, in mijn maandoverzicht noem ik dit plezier-geld. Dit geld zou je contant kunnen meenemen, zodat je ook niet over dit bedrag heen gaat per maand.
 • Stel een budget op: Het is aan jezelf of je dit wekelijks doet of maandelijks, maar stel een budget op waarin je je vaste lasten en extraatjes meeneemt en probeer je hier aan te houden. Geef geen geld uit aan dingen die niet binnen dit budget vallen. (Tenzij het noodzakelijke kosten zijn, zoals zorgkosten ed.) Wanneer je zelf niet genoeg discipline hebt om je aan een budget te houden wanneer je je geld op de rekening hebt staan, kun je het natuurlijk pinnen zodat je hier gedurende je budget mee moet doen. Wij hebben altijd een apart budget voor bepaalde categorieën: de maandelijkse lasten van de woning, boodschappen, uitgaven aan hobby’s en plezier-geld.
 • Spaar via automatisch incasso: Stel een maandelijks bedrag in wat automatisch naar je spaarrekening wordt overgemaakt. Heb je meerdere spaarrekeningen, zoals bijvoorbeeld een ‘algemene’ spaarrekening en een aparte voor reizen? Splits dan het bedrag zodat je op beide rekeningen iets spaart.
 • Spaar je voor reizen? Denk bij de bedragen die je spaar in reis-termen! Bijvoorbeeld voor €100 heb je een vliegticket binnen Europa, voor €500 kun je een vliegticket kopen naar Amerika, voor €…. heb je een hotelovernachting. Maakt het sparen leuker en hierdoor wordt je weer gemotiveerder om te sparen!
 • Sociale contacten thuis: Oké, afspreken in een restaurant of bar is natuurlijk gezellig, maar kost ook een stuk meer geld. Sociale contacten onderhouden kan ook prima thuis en is een stuk voordeliger! Ook thuis koken scheelt een hoop in vergelijking met eten is een restaurant!
 • Stel aankopen uit: Wanneer je in een winkel loopt kun je soms ‘hebberig’ worden van alles wat je ziet, maar stel aankopen juist uit. Zo kun je zien of je iets écht nodig hebt of dat je prima zonder kunt.
bb0a4084f34f977b35ea215178215ce7

Verdien extra geld

Extra geld verdienen voor je reizen – wanneer je goed naar je uitgaven hebt gekeken kun je waarschijnlijk al meer sparen. Maar ook daarnaast kun je zelf nog proberen een extraatje te verdienen.

 • Verkoop spullen die je niet nodig hebt: Iedereen heeft vast wel spullen in huis die niet of weinig gebruikt worden. Ook weer passend bij het minimalisme en ‘ontspullen’ – verkoop spullen die je niet gebruikt! Je portemonnee en je huis gaan hier op vooruit. Ook kleding kun je natuurlijk verkopen, hiervoor kun je marktplaats gebruiken, of misschien United Wardrobe? 
 • Ga extra werken: Misschien kun je voor je eigen werkgever meer uren werken om zo meer geld te verdienen of kun je naast je eigen baan nog ergens anders werken? Ook al is het maar voor een paar uurtjes per week, levert toch snel een leuk bedrag op!
 • Tijdens verjaardagen en kerstdagen etcetera zijn mensen al snel geneigd je een cadeautje te geven, maar je kunt natuurlijk ook geld in plaats van cadeau’s vragen. Misschien dat mensen dit minder leuk vinden om te geven, maar persoonlijk zit ik niet op cadeautjes te wachten waar ik vervolgens niets mee doe, terwijl een geldbedrag wel van pas komt!
 • Begin een blog: Wel iets waar je op langer termijn geld mee kunt gaan verdienen, ik verdien persoonlijk momenteel nog niets aan mijn blog. Voor nu is het dus gewoon hobby, omdat ik een passie voor reizen heb en mijn ervaringen graag wil delen. Kies een onderwerp waar jou passie ligt zodat je het bloggen vol kunt houden, zo kun je er op den duur inkomen uit halen.

Bespaar geld bij het boeken van je reis

Geld besparen tijdens het boeken van je reizen – Je hebt je maandelijkse lasten bekeken en hier eventueel op bespaard, je hebt gekeken of je misschien extra inkomen kunt genereren en hopelijk meer gespaard door dit alles. Nu is het tijd om de beste deals te scoren voor je reis zodat je van dit gespaarde geld vaker op reis kunt gaan!

 • Probeer flexibel te zijn: Pin je niet vast op vooraf bepaalde data maar kijk verder, is de reis goedkoper als je in een andere periode boekt? Ook scheelt het vaak als je een overstap hebt tijdens je vliegreis in plaats van een directe vlucht.
 • Reis buiten het hoogseizoen, dit scheelt enorm in de kosten. Wil je toch in het hoogseizoen? Probeer dan niet te gaan wanneer heel Nederland vakantie heeft. De vakanties worden opgedeeld in 3 regio’s, in het midden hiervan gaan is het duurst, dus als je in het hoogseizoen gaat, ga dan aan de ‘rand’ hiervan.
 • Vlieg alleen met handbagage: Naast praktisch is dit vaak ook goedkoper! Ik schreef er eerder al over en écht, het is mogelijk, ook wanneer je langer dan een paar dagen weggaat.
 • Volg aanbiedingswebsite’s zoals Travelbird, Weflycheap etcetera voor de beste deals.
 • Boek op tijd: Want, vroegboekkortingen. Het is verleidelijk om te wachten in de hoop dat tickets goedkoper worden, maar enkele weken voor vertrek stijgen de prijzen vaak nog. Echter, lastminute kan soms ook behoorlijk goedkoper zijn, hierbij boek je dan enkele dagen voordat je vertrekt.

Geld besparen tijdens het reizen

Na het sparen, het verdienen van extraatjes en het scoren van de beste deals is het moment dan aangebroken dat je op reis gaat! Ga ook hier verstandig om met je geld om vaker en langer te kunnen genieten.

 • Boek Airbnb of goedkopere hotels: Natuurlijk, een luxe hotel is leuk, maar maak je er ook echt gebruik van? Vaak ben je de hele dag op pad en is het enige wat je in het hotel doet slapen, is zo’n luxe hotel dan echt nodig? Een Airbnb, appartement of studio is vaak goedkoper. Ook via booking.com boeken kan heel voordelig zijn!
 • Voor als je van kamperen houdt – ga wild kamperen! Van te voren wel even navragen of op zoeken of dit mag op de bestemming waar je wilt, maar scheelt natuurlijk heel wat camping-kosten. Alleen heb je de luxe van camping sanitair dan niet…
 • Koop zelf je ontbijt in de supermarkt, scheelt erg veel geld op ontbijtjes in restaurants of in een hotel. Ga ook voor andere maaltijden niet in restaurants eten bij grote trekpleisters/bezienswaardigheden, de prijzen zijn vaak een stuk goedkoper als je wat verder weg gaat.
 • Wissel geld om naar de benodigde valuta voor je vertrek, heb je toch te weinig? Neem dan in één keer een groter bedrag op, je moet namelijk vaak transactiekosten betalen wanneer je geld opneemt in het buitenland.
d09104b9824202d317b91715373ba53aDit zijn voor mij de beste tips om geld te besparen voor en tijdens het reizen en om een extraatje te verdienen! Wanneer je googeld op tips zul je waarschijnlijk nog veel meer tips krijgen, zo ben ik ook ooit begonnen met zoeken. Echter zijn bovenstaande voor mij het meeste van toepassing. Sommigen zullen zeggen, verkoop de auto en dergelijke, dit is voor mij niet van toepassing aangezien ik voor mijn werk in de thuiszorg mijn auto écht nodig heb. Natuurlijk zou hij kunnen worden ingeruild voor een kleiner, zuiniger exemplaar, maar ik wilde al een aantal jaar exact deze auto die ik nu heb en heb hier lang voor gespaard. Dus zolang ik iedere dag nog met plezier in mijn auto stap, blijft ‘ie hier nog even!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.