Waarom je een fiets moet huren tijdens je citytrip

Tijdens een citytrip wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien van de stad waar je verblijft. En dat vaak in een relatief korte tijd – vaak ga je niet langer dan 5 dagen naar een stad toe, vaak korter zelfs. Als je alles lopend doet, ben je lang onderweg en zie je minder. Het openbaar vervoer is natuurlijk ook een optie, al vind ik dit persoonlijk een stuk minder leuk. 

Waarom een fiets huren?

Vorig jaar gingen wij in de zomer naar Berlijn , het was daar zo’n 25 graden toen wij daar waren! Om dan opgepropt in het drukke OV te zitten, daar had ik niet zoveel zin in. 😉 Wij deden daarom álles lopend. Conclusie; we liepen bijna 20 kilometer per dag en hielden er zere voeten aan over. 

Afgelopen september gingen wij naar Leiden, dit keer hadden we van te voren bedacht dat we fietsen zouden huren. Helemaal omdat we eigenlijk maar één dag hadden om de stad de kunnen verkennen. 

Een fiets huren is ideaal omdat je in een kortere tijd meer kunt zien van de stad. Je bent immers sneller op je bestemming dan wanneer je alles lopend zou doen. Ook kom je tijdens het fietsen misschien wel andere mooie plekjes tegen waar je even stopt. Wanneer je gebruik maakt van het OV, doe je dit mijn inziens toch minder snel.

Naast dat het tijd scheelt en dat het beter is voor het milieu – ben je ook nog eens sportief bezig tijdens het fietsen. Mooi meegenomen toch? Ook ben je niet afhankelijk van de tijden van het OV en hoef je er niet om te denken of je wel bij de juiste halte uitstapt. Je hebt alle kunt gaan en staan waar je wilt. 

Hoeveel kost het huren van een fiets?

Een fiets huren is relatief voordelig – helemaal in vergelijking wat je aan parkeerkosten en brandstof zou moeten betalen in een stad. Een fiets huur je gemiddeld voor zo’n €15 per fiets dag. Daarbij is fietsen natuurlijk ook nog weer beter voor het milieu. 

Je zou natuurlijk ook je eigen fiets meekunnen nemen, al heb je dan wel een fietsendrager nodig. Of je moet je fiets meenemen in het OV, ook niet de meest praktische oplossing lijkt me. Ik verkies dan toch het huren van een fiets boven het meenemen van mijn eigen fiets. 

Meestal kun je je fiets ook na sluitingstijd van het bedrijf weer terug brengen – althans, dit was bij ons wel het geval. Je zet je fiets dan bij het bedrijf op slot en gooit de sleutel in een brievenbus of iets dergelijks. Wel zo handig, zit je niet vast aan de openingstijden van een verhuurbedrijf!

Fiets huren in het buitenland

In een fiets-land als Nederland zijn er ontzettend veel verhuurbedrijven te vinden. Ook kun je vaak fietsen huren bij je hotel. Daarnaast zijn de fietspaden meestal goed aangelegd om veilig door de stad te komen.

Maar ook tijdens je buitenlandse citytrip kun je prima een fiets huren! Bijvoorbeeld via bimbimbikes.nl, welke ook wordt aangeraden vanuit de ANWB. BimBimBikes biedt op 1647 punten in de wereld fietsverhuur aan!  De prijzen zijn ongeveer gelijk aan de prijzen van een Nederlands verhuur bedrijf. Ook kun je vooraf je fiets(en) alvast reserveren, zo ben je er zeker van dat je een fiets hebt tijdens je citytrip.

Wel kan het natuurlijk zijn dat het voor de fietsers iets minder goed geregeld is dan dat je hier in Nederland gewend bent. Zoals bijvoorbeeld fietspaden en dergelijke. Dit zou je vooraf kunnen opzoeken voor de stad waar je naar toe wilt om zo je keuze te kunnen maken. Je wilt natuurlijk wel een beetje veilig je citytrip doorkomen! 

Ga mee met een lokale gids

Ontdek de mindere bekende hotspots tijdens je citytrip door mee te gaan met een lokale gids. In Berlijn bijvoorbeeld kun je mee met een tour langs de Berlijnse muur en in Londen is er een tour genaamd ‘de Geheimen van Londen.’ De tour in Londen duurt zo’n 3 uur én er gaat een Nederlandse gids mee. Je fietst zo langs de bekende en minder bekende hotspots. 

Zelf ben ik nog nooit met een soortgelijke tour mee gegaan, de stad zelf ontdekken blijft toch ook wel heel erg leuk. Maar met een tour ontdek je misschien plekken waar je zelf niet aan zou hebben gedacht, ook wel weer leuk! Via bajabikes.eu kun je fietstours boeken in meer dan 100 wereldsteden! Ook kun je bij dit bedrijf je fietsen huren en ga je mee met een Nederlandse gids.

Nadelen aan het huren van een fiets

Naast de bovengenoemde voordelen van het huren van een fiets, zitten er natuurlijk ook wel wat nadelen aan. Want stel, het regent je gehele citytrip. Ik zou dan toch kiezen voor de auto of het OV… Met een paraplu fietsen is geen doen, lopend zou in dat opzicht al weer fijner zijn. Er zijn vast bikkels die wel door weer en wind fietsen – ik ben niet zo’n fanatieke fietser. 

Ander nadeel is dat ik met een huurfiets altijd veel banger ben dat de fiets gejat wordt. Met mijn eigen fiets is deze angst een stuk minder – ook al zou die in een grote stad zijn. Wanneer je huurfiets gestolen wordt, ben jij natuurlijk degene die ze verantwoordelijk stellen. Zorg daarom dat je je fiets altijd goed op slot zet, met eventueel een extra slot, zodat je dit voorkomt!

Handig om mee te nemen

Navigatie is natuurlijk handig om mee te nemen in een onbekende stad – ook wanneer je op de fiets gaat. In de meeste gevallen zul je hiervoor je telefoon mee nemen, fietsen met je telefoon in de hand is alleen niet zo veilig. Neem daarom een smartphone houder mee voor op je fiets. Zo kun je navigeren én veilig rondfietsen!


Normaal gesproken ben ik helemaal geen fanatieke fietser – ik pak het liefst overal de auto voor. Tijdens citytrips vind ik het dan wel weer heel fijn! Geen gedoe met parkeerplekken zoeken, geen files, niet afhankelijk van bus/tram tijden, heerlijk!

Booking.com

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.