Reisbudget en uitgaven bijhouden

In het dagelijks leven kan ik me vrij goed aan budgetten houden en hierdoor goed sparen voor vakanties. Maar als ik dan eenmaal op vakantie ben? Dan ben ik hier een stuk minder mee bezig. Toch wil ik me hier meer mee bezig houden, ook tijdens het reizen. Zodat ik tussendoor of na mijn reis kan zien waar mijn geld naartoe is gegaan. 


Na mijn artikel over de kosten van onze roadtrip ging ik nadenken – hoe kan ik op een handige manier mijn uitgaven bijhouden? Want zo enorm veel kosten zoals tijdens de roadtrip – dat willen we de volgende keer natuurlijk niet! 

Nu is het niet zo dat ik al mijn geld maar uitgeef op reis zonder hier over na te denken. Ik geef me zelf vooraf wel een soort ‘budget’ waar ik me aan moet houden. Bijvoorbeeld dat ik zo’n €500 zou meenemen en het hiervan moet doen tijdens de vakantie. Echter kijk ik hier tijdens het reizen maar weinig naar. Zolang er genoeg op de rekening staat en ik kan pinnen, houdt ik me te weinig bezig met mijn budget. Soms denk ik dan bij terugkomst; waar heb ik al dat geld nou werkelijk aan uitgegeven? 

Ik maak overal bijna lijstjes voor; to-do lijstjes, lijstjes met bezienswaardigheden tijdens het reizen, uitgaven lijstjes, lijstjes wat betreft de auto, noem het maar op. Dus waarom geen lijstjes maken tijdens de vakantie? 

Uitgaven bijhouden

Thuis houd ik mijn budget en uitgaven bij in een excel bestand, op reis is dit natuurlijk niet zo handig aangezien ik dan niet altijd een laptop bij de hand heb. Ik moet dus een overzichtje maken in een notitieboekje die ik gewoon de hele dag kan meenemen in mijn tas. Maar dan, ga ik dit per dag bijhouden of maak ik een weekoverzicht. 

Als eerst maakte ik onderstaand tabelletje, deze is makkelijk om uit te schrijven in een notitieboekje of schriftje. De tabel is dagelijks opnieuw te gebruiken. Dit lijkt me vooral handig tijdens een roadtrip of rondreis – je accommodatie prijs is natuurlijk per accommodatie verschillend. Voor de voorbeeld tabellen heb ik de bedragen even uit mijn duim gezogen.

CategorieBedrag
Accommodatie€100
Eten/drinken€20
Activiteiten€10
Vervoer€10
Totaal:€140

Je kunt dan natuurlijk je boekje overal mee naar toe nemen of je lijstje op je telefoon bijhouden en het invullen gelijk na de uitgave. Je zou ook alle bonnetjes kunnen bewaren en dan aan het eind van de dag je overzicht invullen. 

Per dag heb je dan natuurlijk wel een mooi overzichtje en kun je goed zien op welke dag je bijvoorbeeld het meeste uitgaf aan vervoer en dergelijke. Maar wil je je totale reis-uitgaven zien, moet je dan alles natuurlijk bij elkaar gaan optellen uit ieder dagoverzicht. 

Daarom maakte ik nogmaals een overzichtje, maar dan een overzicht waarin ik alles van een gehele reis zou kunnen bijhouden. 

CategorieBedrag
Vervoer (incl. vliegtickets ed.)€600
Accommodatie’s €500
Eten/drinken€50
Activiteiten€50
Overige uitgaven€40
Totaal:€1240

Uit de bovenstaande tabel heb je dan uiteindelijk een overzicht over de uitgaven van je gehele reis. Al moet je dan wel per categorie je dagen op de één of andere manier er in zien te verwerken. Volgens mij gaat het dan een beetje on-overzichtelijk worden. Tenzij je vooraf al een duidelijke tabel maakt met alle categorieën opgedeeld… 

Hou zou ik het doen?

Als ik zou moeten kiezen uit bovenstaande overzichtjes, zou ik in eerste instantie toch voor het overzicht per dag gaan. Het tweede overzicht zou ik waarschijnlijk alsnog na de reis gaan invullen om een breder beeld van de uitgaven van een reis in zijn geheel te zien.

Enkel een overzicht over het geheel in vullen gaat denk ik lastiger en gaat een enorm gepruts worden om dit netjes te krijgen denk ik. Ik ben in mijn lijstjes soms wat perfectionistisch, dus geen gekras in de lijstjes. Dat ga je zo misschien wel krijgen, omdat je natuurlijk van iedere dag iets moet gaan invullen qua kosten aan eten en vervoer.

Een gedeelte kun je vooraf natuurlijk invullen in het totaal overzicht – zoals je vliegticket en misschien je accommodatie(s). Maar om echt een uitgavenlijstje per dag bij te houden vind ik tabel nummer 1 het makkelijkst! Eventueel kun je de kopjes dan nog weer onderscheid maken – zoals ontbijt/lunch/diner of bij vervoer; brandstof en tol… Eindeloos veel mogelijkheden. Voor ieder is het natuurlijk ook persoonlijk welke manier hij/zij fijn vindt om de uitgaven bij te houden. 

Wil je je wel aan een budget houden maar geen zin om lijstjes in te vullen?

Niet iedereen heeft natuurlijk zin om lijstjes te gaan bijhouden tijdens de vakantie. Sommigen willen gewoon enkel genieten en niet continu met het budget bezig zijn. Hoe houd je je dan aan je budget? 

Het makkelijkste is om vooraf uit te rekenen hoeveel geld per dag je nodig hebt. Bijvoorbeeld aan brandstof kosten, eten en je accommodatie (tenzij deze vooraf al is betaald natuurlijk). Je weet dan hoeveel geld je nodig hebt voor je gehele vakantieperiode, dit geld kun je dan in contanten meenemen. Neem wel extra geld mee, het moet natuurlijk niet zo zijn dat je helemaal zonder geld komt te zitten. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor activiteiten of iets dergelijks wat je vooraf niet gepland had. 

Wil je niet met zoveel geld op zak rondlopen? Je kunt dit bedrag ook je pinpas zetten, en dan je overige geld tijdelijk op een andere rekening of je spaarrekening  zetten.


Door uitgaven bij te houden wordt het voor mij bijna een sport om zo goedkoop mogelijk alles te kunnen doen. Als dit op vakanties net zo zou werken is dit natuurlijk helemaal ideaal! Alles wat ik over zou houden van mijn reis-budget kan bij terugkomst weer in het spaarpotje voor de volgende reis!

Natuurlijk zijn er ook mensen die helemaal geen budget bijhouden, dat is natuurlijk ook helemaal prima. Het is voor iedereen een persoonlijke keuze of je dit wilt bijhouden of niet. 

Houden jullie je uitgaven tijdens vakanties ook bij? Zo ja, wat vinden jullie de meest handige manier om uitgaven op reis bij te houden? Tips om mijn lijstjes te verbeteren of heb je een totaal andere, veel handigere, manier om dit bij te houden? Laat het me weten!

Booking.com

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

One thought on “Reisbudget en uitgaven bijhouden

  1. Hoi,

    Ik had tijdens onze laatste vakantie ook een boekje bij waar ik alles dag per dag bijhield, zoals jouw eerste lijstje dus in categorieën. Op het einde had ik eveneens een totaaloverzicht waar alle kosten in kwamen, dus ook degene die ik reeds op voorhand betaald had zoals vliegtickets, verblijf, reisverzekering. Zo krijg je wel een heel mooi beeld per dag.

    Groetjes

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.