Vlucht of koffer vertraagd? Dit zijn je rechten!

Vertraging tijdens je vliegreis, niets is vervelender wanneer je denkt éindelijk op reis te gaan. Maar zolang je daarna weer herenigd wordt met je koffer kan je vakantie toch écht beginnen. Heeft je koffer vertraging? Nog vervelender dan een vertraagde vlucht natuurlijk! Gelukkig kun je een vergoeding krijgen en de onkosten claimen, voor zowel je vlucht als je koffer!


Je rechten bij een vertraagde vlucht 

Je hebt recht op een vergoeding wanneer je vlucht drie uur of meer is vertraagd, tenzij er sprake is van overmacht. Onder overmacht wordt onder andere verstaan; onaangekondigde stakingen, stormen, terrorisme en aswolken ten gevolge van een vulkaanuitbarsting. 

Is je vlucht meer dan vijf uur vertraagd? Dan kun je zelf besluiten om niet (verder) te reizen. Je hebt dan recht op terugbetaling van je ticket én er moet een terugvlucht voor je worden geregeld naar je oorspronkelijke vertrekpunt. 

Hoeveel compensatie kun je krijgen?

Lengte van de vluchtVertraging bij aankomstCompensatie (per passagier)
1500 kilometer of minderMeer dan drie uur€250
Binnen de EU meer dan 1500 kilometer of andere vluchten tussen de 1500 en 3500 kilometerMeer dan drie uu€400
Meer dan 3500 kilometerTussen de drie en vier uur€300
Meer dan 3500 kilometerMeer dan vier uur€600

Wanneer gelden de compensatieregels?

De compensatie regels gelden niet altijd, ze gelden alleen wanneer je; 

  • Vanaf een EU-luchthaven vertrekt of naar een EU-land terugvliegt
  • Vliegt met een Europese luchtvaartmaatschappij 
  • Vliegt met een overstap vanuit de EU naar een bestemming buiten de EU – hierbij loop je de vertraging op door een gemiste aansluiting buiten de EU. 

Waar claim je je vergoeding?

Een snelle zoektocht op google levert heel wat sites op waar je kunt berekenen op welke vergoeding je recht hebt én waar je je claim ook direct kunt indienen. 

Eén daarvan is de consumentenbond, hier kun je berekenen op welke vergoeding je recht hebt. Dit heet Vlucht Claim Service, deze checken of de vlucht onder de Europese wetgeving valt, controleert of je in aanmerking voor een vergoeding komt, geeft gratis adviezen en je kunt je claim ook hier indienen. 

Het voordeel hiervan is, is dat je zelf weinig hoeft te regelen. Je dient je gegevens in, VCS regelt de rest! Je betaalt wel een klein deel aan administratie kosten – maar heb je geen recht op vergoeding? Dan vervallen ook deze kosten en betaal je niets. 

Je rechten bij een vertraagde koffer 

Wanneer je bagage kwijt of vertraagd is, dien je dit gelijk te melden bij de bagagebalie. Vraag hierbij ook gelijk om het PIR-formulier en vul deze in. Claims over vermiste of vertraagde bagage moeten binnen drie weken schriftelijk worden ingediend. Hierbij moeten ook de kopieën van het PIR-formulier, je boarding pass en het bagage-ontvangstbewijs worden ingediend. 

Wat is een PIR-formulier?

Het PIR-formulier staat voor Property Irregularity Report. Aan dit formulier  is je persoonlijke dossiernummer gekoppeld zodat je de status van je vertraagde of verloren bagage kunt controleren. Ook kun je op dit formulier aangeven waar je wilt dat je bagage wordt afgeven.

Wanneer je je bagage nog wel in bezit hebt, maar het is beschadigd, dien je ook een PIR-formulier in te vullen. Hiervoor is het wel belangrijk dat je voor je vlucht een foto maakt van de bagage, om te kunnen aantonen dat de schade werkelijk is ontstaan tijdens het reizen. 

Op welke vergoeding heb je recht? 

Wanneer je bagage na drie weken nog steeds spoorloos is dan is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk tot een maximum van ongeveer €1300. Dit bedrag is onafhankelijk van de werkelijke waarde. 

Bij een vertraagde koffer is het gebruikelijk dat de maatschappij de kosten voor essentiële benodigdheden dekt. Dit gebeurt alleen wanneer je niet na je vlucht naar huis keert! Bewaar de aankoop bonnetjes zodat je de kosten kunt claimen. 

Hoe zat het met de vertraging die wij opliepen? Kregen wij een vergoeding? 

Wij liepen vertraging op tijdens onze vlucht van Las Vegas naar Dallas, we liepen zo’n drie uur vertraging op doordat we terugkeerden naar Las Vegas in verband met een passagier die medische hulp nodig had. 

Je hebt natuurlijk een aantal sites waarop je je compensatie kunt claimen. Hier op moet je je vluchtnummer invullen en je andere persoonlijke gegevens. Wij deden dit natuurlijk na aankomst, terug in Nederland ook. Ik kende de compensatieregels eigenlijk nog helemaal niet zo goed, die zocht ik pas op, op het moment dat we zelf vertraging hadden. 

Eigenlijk hadden wij helemaal geen recht op een compensatie gehad – we vlogen immers vanaf een Amerikaans vliegveld naar een ander Amerikaans vliegveld. Daarbij komt ook nog dat de situatie buiten de macht van de maatschappij lag; overmacht. Je hebt dan sowieso geen recht op vergoeding. 

Aangezien je een compensatie welke buiten de regels valt niet mag claimen via een site, besloten wij om de maatschappij zelf een mailtje te sturen. En wat bleek? Wij kregen toch een vergoeding! We kregen twee vouchers opgestuurd ter waarde van $200 dollar! Weliswaar niet zo’n hoge vergoeding die je zou krijgen via de EU regels, maar toch! 


Gelukkig zijn er binnen de Europese wetgeving goede regels omtrent de compensatie’s wanneer jij of je koffer vertraging hebt. Maar ook zie je dat, indien je niet binnen de regels valt, toch nog kans hebt op een vergoeding! Dus denk niet gelijk, nee het kan niet, maar waag eens een mailtje richting de vliegmaatschappij. Niet geschoten is altijd mis! 😉

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.