FlixBus; Goedkoop reizen naar een Europese bestemming?

Steeds vaker zie ik ze rijden; de bussen van FlixBus. Grote groene bussen met teksten er op dat je vanuit Nederland voor een klein prijsje naar een Europese bestemming kunt reizen. Klinkt goed! Ik werd nieuwsgierig; is zo’n busreis echt goedkoper dan met eigen vervoer reizen? En hoe lang ben je dan onderweg?


Wat is FlixBus?

FlixBus is opgericht in 2013 door drie jonge ondernemers uit München, zei wilden reizen duurzaam en betaalbaar maken. Door een combinatie van technologiestartup, een internetbedrijf en het klassieke-ov hebben ze binnen een korte periode het grootste busnetwerk van Europa opgebouwd. Ook schijnen de bussen de hoogste comfort-, veiligheid- en milieustandaarden te bezitten en bieden ze zo een duurzaam en comfortabel alternatief voor individueel vervoer.

Je kunt busreizen boeken via de site of via de FlixBus app. Je kunt reizen naar een behoorlijk aantal Europese steden, waarvan er veel in Duitsland liggen, maar je kunt ook naar Praag, Kopenhagen of bijvoorbeeld Londen.

Wat kost een busreis met FlixBus?

Als voorbeeld gebruikte ik een reis vanaf Amsterdam naar Berlijn, met als vertrekdatum 1 oktober. Natuurlijk moet je ook weer terug, dus gaf ik als retour datum 5 oktober op. Je reserveert je reizen apart, dus je ziet niet de retour prijs in één oogopslag. Stel dat je 1 oktober zou vertrekken, is het het goedkoopst om ’s nachts te reizen, je betaald dan €32,99. Je vertrekt dan echter om kwart over zeven ’s avonds uit Amsterdam en bent dan zo’n 11,5 uur onderweg! Als je onderweg kunt slapen is dit wel een goede optie, je komt in de ochtend aan en kunt dan de stad gaan verkennen.

Er wordt echter ook een Express service aangeboden, dit scheelt je 3,5 uur op de totale reis. Hiervoor betaal je €37,99. Je vertrekt dan om 11.00u ’s ochtends en komt om 19.00u in de avond aan.

Voor de terugweg gelden dezelfde prijzen las de heenweg. Totaal ben je dan dus €65,98 kwijt voor je retour, wanneer je van de goedkoopste prijzen uit gaat. Totaal zit je dan zo’n 23 uur in de bus! Dat is nog al wat, als je het mij vraagt. Indien je met eigen vervoer rijd, kun je natuurlijk wat harder rijden als met de bus, dan ben je voor een enkele reis 6 uur en 15 minuten onderweg. Even omgerekend naar diesel, ben je dan zo’n €72 kwijt.

Is het echt goedkoper?

Met de FlixBus reizen is dus goedkoper wanneer je alleen reist. Daarnaast hoef je zelf natuurlijk niet te rijden dus kun je lekker slapen in de bus en kom je uitgerust op je bestemming aan. Wel een beetje jammer dat je zolang onderweg bent. Wanneer je met een groepje reist, deel je de kosten voor brandstof vaak, in dit geval ben je dus goedkoper uit met eigen vervoer. Wanneer je met vier personen zou reizen, scheelt dit bijna €260 euro!

Qua duurzaamheid natuurlijk wel goed, wanneer meer mensen met de bus gaan reizen, scheelt dit nogal wat aan auto’s op de weg.

Daarnaast kun je tijdens het boeken de optie ‘Ecologische bijdrage – CO2 compensatie‘ aanvinken. De CO2 uitstoot per busreis wordt gebaseerd op de afstand van de reis uitgedrukt in kilometers. Bij het boeken van je kaartje wordt het berekende bedrag automatisch toegevoegd aan de prijs van je busticket. De bijdrage is tussen 1-3% van de FlixBus reisprijs. Het bedrag wordt geïnvesteerd in een gecertificeerd klimaatbeschermingsproject, opgezet volgens de internationale ecologische normen; op deze manier wordt jouw CO2-uitstoot gecompenseerd.

Goedkoper dan de trein is het dan weer wel – met nsinternational betaal je namelijk al zo’n €160 per persoon voor een retourticket! Dus indien je niet beschikt over een rijbewijs of auto, dan is de FlixBus wel een voordeligere optie. 


Persoonlijk zou ik hier toch niet zo snel voor de FlixBus kiezen, puur vanwege de lange reistijd en de afhankelijkheid. Wanneer je met eigen vervoer reist, kun je natuurlijk stoppen wanneer je dit zelf wilt. Ook reizen wij meestal met twee personen en soms meer, dus ben je dan sowieso goedkoper uit om met eigen vervoer te gaan.

En jullie? Zouden jullie kiezen voor de FlixBus of ga je toch liever met eigen vervoer? 

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.