Reizen met een klein budget; hoe doe je dat?

In mijn omgeving hoor ik vaak dat mensen geen geld hebben voor vakanties. Blijkbaar gaat iedereen er van uit dat je énorm veel geld moet hebben om te reizen. Maar niks is minder waar! Ook met een klein budget kun je prima op reis gaan!


Budget op stellen

Een budget op stellen voordat je op reis gaat is natuurlijk sowieso handig. Niet alleen wanneer je reist met een klein budget. Wij deden dit tijdens onze reis naar Amerika niet – hierdoor ben ik achteraf best geschrokken van de totale kosten! 

Bedenk voor je zelf dus hoeveel jij wilt uitgeven aan je reis of vakantie. Natuurlijk hoeft dit niet op de cent nauwkeurig, maar zorg wel dat je ongeveer weet wat je wilt en kunt uitgeven. Zo kun je je uitgaven voor vliegtickets, hotels en dergelijke hier op aanpassen.

Schat je kosten wel iets hoger in dan je van te voren berekend – je wilt niet tijdens je reis opeens zonder geld komen te zitten! Hou ook je kosten tijdens je reis bij, zodat je niet onverwacht veel hoger uit komt dan dat je van te voren had ingeschat. 

Lees ook; Reisbudget en uitgaven bijhouden!

Goedkope vliegtickets scoren

Ik schreef al eerder een artikel over hoe je goedkopere vliegtickets kunt scoren. 

Bij Skyscanner kun je bijvoorbeeld heel goede deals vinden. Ook kun je hier een zogenaamd ‘prijsalarm’ instellen om een melding te krijgen wanneer de prijs van je vlucht het laagste is. Maar vergelijk daarnaast ook op verschillende sites de prijzen van de vlucht.

Wees ook flexibel in je data en zorg dat je niet in het hoogseizoen op reis gaat. Buiten het hoogseizoen (bouwvak en schoolvakanties) zijn de prijzen sowieso al lager! 

Het kan ook een hele hoop schelen wanneer je met een kleinere vliegmaatschappij vliegt dan bijvoorbeeld KLM. Maar ook de KLM heeft regelmatig aanbiedingen, zoals de werelddeal weken. Kortom – pin je niet vast op een bepaalde site, vliegmaatschappij of datum! 

Reis ook ‘licht’, neem dus niet te veel spullen mee zodat je geen enorme koffer hoeft mee te nemen. Bij sommige maatschappijen kost het niks extra’s om een koffer in het ruim in te checken. Bij andere maatschappijen kan dit zo’n €15 tot €35 kosten. Scheelt dan toch weer wanneer je alleen handbagage meeneemt! 

Goedkope accomodaties vinden 

Net als vliegtickets, kun je ook voor accomodaties goede deals scoren. Vaak zijn accomodaties van AirBnB al een stuk goedkoper dan wanneer je een hotel boekt. Ook kun je gaan (wild)kamperen om de kosten lager te houden!

Bij AirBnB kun je tevens je eigen huis aanbieden als vakantiewoning, zo kun je je huis gaan verhuren tijdens je eigen reis! 

Maar ga niet alleen standaard accomodaties, je kunt natuurlijk ook gaan ‘couch surfen.’ In dat geval slaap je dus bij een zogenaamde ‘host’ thuis, zo word degene die een slaapplek aanbied genoemd. Een unieke én goedkopere ervaring dan een hotel! Je slaapt bij een local thuis, waardoor je de cultuur nog beter leert kennen. Het kan natuurlijk dat dit heel erg buiten je comfortzone ligt, maar toch is dit wel een unieke ervaring! Ook kun je hierdoor meer ideeën op doen om te gaan doen tijdens je reis, doordat je host je inspiratie geeft!  

Kun je een auto huren met een klein budget?

Het bespaart je natuurlijk een hele hoop geld wanneer je geen auto huurt tijdens je reis – behalve op de huurprijs bespaar je natuurlijk ook op parkeer- en brandstof kosten. Toch kan ik begrijpen dat veel mensen toch liever een auto huren dan dat ze afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. 

Een kleinere auto huren is sowieso goedkoper dan wanneer je een grote SUV huurt. Kijk daarnaast goed wanneer je de auto echt nodig hebt. Blijf je een paar dagen in een grote stad met veel mogelijkheden in het openbaar vervoer? Bezoek deze stad aan het begin of einde van je reis, zodat je de huurauto ná het bezoek aan de stad pas ophaalt of juist voor het bezoek aan wegbrengt. 

Ga op zoek naar gratis activiteiten! 

Er zijn zoveel gratis activiteiten te vinden! De keuze is eindeloos! In veel steden zijn tours door de stad, welke soms gratis zijn of waarbij je voor een klein bedrag mee kunt gaan. Voor sommige natuurparken heb je een toegangspas of kaart nodig, maar er zijn natuurlijk ook een hele hoop gratis natuurgebieden waar het ook ontzettend mooi is! 

Naast gratis activiteiten kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar activiteiten die binnen je budget passen. Niet alle activiteiten hoeven extreem duur te zijn! 

Ontwijk de restaurants dichtbij bezienswaardigheden

Alle bezienswaardigheden zijn natuurlijk hartstikke leuk, de restaurants er om heen wat minder. 😉 Zodra iets bij een toeristische plek gevestigd is, gaan de prijzen gelijk omhoog. Zoek lokale restaurantjes wat verder gelegen van de bezienswaardigheden om de prijzen laag te houden. 

Wanneer je eigen kookgelegenheden hebt in je accommodatie is het natuurlijk helemaal makkelijk – koop je eten in de supermarkt en kook zelf!


Ook met een klein budget kun je prima een heel toffe reis maken! Het vereist misschien iets meer moeite tijdens het boeken om de beste deals te vinden maar zolang het in een toffe reis eindigt, is dat helemaal prima toch?

Advertenties

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.