Wat zijn de leukste kerstmarkten van Europa?

Kerstmarkten, ze zijn er in heel wat soorten, maten én op heel veel verschillende plaatsen in Europa. Maar wat zijn nou de leukste en best bezochte kerstmarkten in Europa? Ik zocht het uit!


Boedapest

Al vanaf 16 november kun je in Boedapest terecht voor de kerstmarkten! Deze oude hoofdstad van Hongarije is sowieso is al mooi, maar tijdens deze periode verandert het in een winterwonderland. Ga je later in december? Dan heb je zelfs kans op een dik pak sneeuw! Er zijn een tal aan uiteenlopende kraampjes met Hongaarse producten en winterse streekgerechten. 

De kerstmarkt in Boedapest is één van de mooiste en best bezochte kerstmarkten van Europa. 

Wenen

Al sinds de middeleeuwen worden er in Wenen wintermarkten georganiseerd. Natuurlijk zijn deze ondertussen wel met de tijd meegegaan, maar toch blijven de markten hier betoverend! Inmiddels worden er 20 kerstmarkten georganiseerd in de stad. Op deze markten vind je ook weer uiteenlopende dingen, zoals entertainment, lekker eten en verschillende ambachten. 

Kopenhagen

De kerstman komt uit Groenland, wat natuurlijk bij Denemarken hoort. Heel logisch dus dat ze hier ook een kerstmarkt organiseren! Er zijn meerdere kerstmarkten in Kopenhagen, maar de meest bijzondere schijnt de markt in Tivoli Park te zijn. Een van de oudste pretparken wordt in deze tijd van het jaar omgetoverd tot een magische kerstmarkt met elven, rendieren, lekker eten, glühwein en natuurlijk een tal aan andere kraampjes! 

Londen

Londen ademt rond deze periode een en al kerst! De Regent Street wordt ieder jaar weer op prachtige wijze versierd. Vanaf november wordt Londen al ondergedompeld in de kerstsferen. Alleen al de markt in Hyde Park heeft zo’n 200 kraampjes! Hyde Park wordt omgetoverd tot een heus winterwonderland met een sprookjesachtige markt.

In Londen zul je sowieso slagen voor je kerst aankopen en raak je niet uitgekeken! Is het niet op één van de markten, dan wel in 

Naast de markten zijn er ook aantal ijsbanen verspreid door de stad. Echter schijnt het hier zo druk te zijn, dat van te voren reserveren noodzakelijk is. 

Brussel

Uiteraard vind je in de Belgische hoofdstad ook de grootste kerstmarkt van het land. Brussel is op zichzelf al een mooie stad maar tijdens kerst hangt er helemaal een mooie sfeer met de kerstdecoraties en lichtjes. Op 30 november gaat de markt in Brussel weer van start en kun je, net als op de andere markten, ook hier terecht voor kerstdecoraties, inspiratie en lekkere hapjes!

Jaarlijks staan er ongeveer 240 kraampjes op de kerstmarkt in de oude straten en op de historische pleinen. De kerstmarkt is al vanaf ver herkenbaar door het reuzenrad vol met lichtjes! Ook leuk – vanuit het reuzenrad heb je een leuk uitzicht over de kerstmarkt en de stad!

Brussel ligt in vergelijking met veel van de andere genoemde steden natuurlijk relatief dichtbij. Vooral voor mensen die in het zuiden van het land wonen, zal het zo’n 1,5 uur rijden zijn. Perfect voor een dagje weg dan toch? 

Berlijn

Vanaf 25 november tot en met 6 januari 2019 zijn er in Berlijn maar liefst 60(!) wintermarkten in Berlijn! Van wintermarkten waar je voornamelijk eten kunt kopen, tot een wintermarkt speciaal voor honden! Tussen de 60 wintermarkten, is er voor iedereen wel iets te vinden! 

Door de grote hoeveelheid aan verschillende markten in Berlijn, raak je hier zeker niet in één dag uitgekeken! Dus hou je van kerstmarkten en ben je niet zo snel onder de indruk van de enorme drukte? Dan zou Berlijn een ideale bestemming zijn voor een winterse citytrip!

Keulen

Behalve kerstmarkten vind je hier voor de Dom van Keulen ook de grootste kerstboom van Duitsland! Deze kerstboom wordt omgeven door zo’n 160 kraampjes. Na eerst hier rondgekeken te hebben kun je ook nog naar de oudste kerstmarkt van de stad op de Neumarkt. 

De kerstmarkt in Keulen schijnt erg ‘groots’ te zijn, in veel straatjes en op pleinen rondom de markten is ook veel te doen. Ook Keulen ligt op zo’n 2 uurtjes rijden vanaf het midden van Nederland. Hierdoor zou deze markt ook geschikt zijn voor een dagje weg! 

Dusseldorf 

Doordat Düsseldorf net over de Nederlandse grens ligt, zijn deze kerstmarkten iets makkelijker bereikbaar. Ook in Düsseldorf worden meerdere kerstmarkten georganiseerd. Welliswaar niet zo enorm veel als in Berlijn, maar toch vind je ook hier op zeven locaties binnen de stad verschillende markten. 

Düsseldorf schijnt qua kerstmarkten minder bezocht te worden, het is er gezellig druk zonder dat je in een enorme mensenmassa terecht komt. Op ieder plein wordt de markt in een ander ‘thema’ neergezet, van historisch tot jugendstil stijl.

Valkenburg

Liever wat dichterbij huis een kerstmarkt bezoeken? Ook in Nederland worden er natuurlijk kerstmarkten georganiseerd! Onder andere in Valkenburg, maar ook in Amsterdam wordt een kerstmarkt georganiseerd!

De markt van Valkenburg wordt ook nog eens georganiseerd op een bijzondere locatie – namelijk de gemeentegrotten en de fluweelgrotten! Ook staat er in de kathedraal van de grot een kerststal en zijn en natuurlijk ook bovengronds een heleboel activiteiten te beleven!


Misschien dat dit wat laat komt… Veel van de kerstmarken zijn immers al een tijdje aan de gang. Maar toch, een aantal kerstmarkten zijn redelijk in de buurt en daarom perfect voor een dagje weg. Anderen zijn wat verder weg, maar toch, voor een last-minute-weekendtripje, zou je deze ook nog kunnen bezoeken toch?!

Advertenties

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.