Hoe voorkom je een jetlag?

Lijkt allemaal heel leuk, een verre reis. Maar als je de eerste paar dagen helemaal kapot bent vanwege een jetlag is dat wel een beetje jammer. Maar je kunt het voorkomen! Hieronder lees je tips om een jetlag te voorkomen.


In hoeverre dit kan natuurlijk… Maar probeer om wat eerder te gaan slapen en vroeg op te staan. Zo kan je lichaam vast een beetje wennen aan een ander ritme en maak je het tijdsverschil ook gelijk wat kleiner.

Wat is een jetlag?

Een jetlag is een tijdelijke slaap-waakstoornis die voorkomt na langeafstandsvluchten waarbij één of meerdere tijdzones worden doorkruist. Je biologische klok kan daardoor verward raken, de biologische tijd en lokale tijd kloppen niet met elkaar.

Een jetlag is overigens niet gekoppeld aan de lengte van een vlucht, maar aan de hoeveelheid tijdzones die worden doorkruist, en in welke richting men vliegt. Mensen hebben meer last van een jet lag als ze van west naar oost vliegen, dan andersom. Ze ‘verliezen’ dan tijd. Als je bijvoorbeeld om 14:00 ‘s middags vanuit Amsterdam naar Bangkok vliegt, kom je ongeveer om 7:00 uur ‘s ochtends lokale tijd in Bangkok aan. Je hebt dan voor je gevoel een nacht gemist. Maar als je van Amsterdam naar New York vliegt, duurt je dag alleen langer. Vluchten van noord naar zuid, of omgekeerd, hebben meestal geen jetlag tot gevolg.

De oorzaak van een jetlag ligt in het onvermogen van het lichaam om zich onmiddellijk aan te passen aan de tijd in een andere zone. Dus, als een New Yorker arriveert in Parijs om middernacht Parijse tijd, blijft zijn of haar lichaam werken op New York tijd.

Plan je reis slim

Probeer nachtvluchten te vermijden, je komt dan in de ochtend aan op je bestemming waardoor een jetlag veel sneller voorkomt. Probeer je vluchten zo te plannen dat je in de namiddag of avond aankomt op je bestemming. Je hoeft dan nog maar een paar uurtjes te ‘overbruggen’ of je kunt gelijk naar bed!

In het vliegtuig slaap je vaak toch minder goed, dus hoe verleidelijk het ook klinkt om in de nacht te vliegen (aangezien je dan zou kunnen slapen en de hele dag nog hebt wanneer je aankomt), probeer deze vluchten te vermijden!

Pas de tijden aan

Zodra je helemaal bent geïnstalleerd in het vliegtuig; pas de tijden op je telefoon en horloge alvast aan naar de tijden van je bestemming. Zo kun je proberen je alvast in te stellen op het nieuwe tijdsritme. Probeer in het vliegtuig wakker te blijven als het op je aankomst bestemming ochtend of middag is en probeer aan boord wat te slapen als het er al nacht is. Zo laat je je lichaam in het vliegtuig al wennen aan de nieuw lokale tijd.

Blijf in beweging

Ik zei het al eerder in een artikel over vliegreizen, maar ook tijdens je vlucht is het dus belangrijk om in beweging te blijven. Lang stilzitten kan zelfs trombose veroorzaken!  

Eet geen zware maaltijden

Maaltijden die zwaar zijn om te verteren, kunnen je spijsverteringsstelsel in de war brengen. Probeer lichte maaltijden te eten zolang je onderweg bent. Eenmaal op plaats van bestemming kun je natuurlijk gewoon de maaltijden aanhouden die passend zijn bij dat dagdeel. 

Geef niet over aan je vermoeidheid

Wanneer je op de plaats van bestemming bent en het is voor je gevoel bedtijd; geef je hier niet aan over! Probeer je dag te ‘rekken’ en ga rond bedtijd naar bed. Zo wordt je in de ochtend ook op een normaal tijdstip wakker (hopelijk) en voorkom je de jetlag. Kom je aan in de avond? Probeer dan wel om gewoon te gaan slapen. 


Zelf heb ik op de heenweg naar Amerika totaal geen last gehad van een jetlag, we kwamen aan het eind van de middag aan en hebben de dag ‘gerekt.’ Natuurlijk waren we beide moe, maar door de dag te rekken kom je wel gelijk in het nieuwe ritme. 

Op de terugweg heb ik echter wel last gehad van een jetlag. Wij vlogen in de middag en kwamen hierdoor voor ons gevoel ’s nachts aan. Het was toen 8 uur in de ochtend, we moesten dus de hele dag nog! We hebben het beide niet vol gehouden en vielen thuis op de bank in slaap. Hierdoor kwamen we ’s nachts niet in slaap… Je raad het vast al; de dag daarop weer heel moe… 😉 

Advertenties

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.