Geld verdienen tijdens het reizen; hoe doe je dat?

Reizen en tegelijkertijd ook nog geld verdienen – voor velen een droom die werkelijkheid word. Tegelijkertijd denken veel mensen dat dit onrealistisch is, maar dat is het zeker niet! Er zijn ontzettend veel manieren om geld te verdienen tijdens het reizen! Door geld te verdienen tijdens je reizen kun je langer van huis blijven dan je denkt! 


Werken in het buitenland

Let wel – je hebt vaak een ander visum nodig om te mogen werken in het buitenland! Voor sommige landen is het nodig om een werk-visum aan te vragen. Zoek dit dus goed uit voordat je gaat solliciteren/werken.

 Veel banen vereisen niet veel ervaring of een bepaald diploma, werk vinden kan hierdoor makkelijker zijn dan je denkt. Wel is het natuurlijk handig dat je de taal van het betreffende land goed spreekt, om goed te kunnen communiceren met je collega’s of klanten! 

Au Pair

Wanneer je goed bent met kinderen, en ervaring met kinderen hebt door bijvoorbeeld oppassen of op een andere manier met kinderen hebt gewerkt, zou Au Pair een goede optie zijn!

Je verblijft dan bij de betreffende familie, waardoor je geen kosten hebt aan de inwoning. Je helpt met de verzorging van de kinderen en het huishouden. Veel zul je er niet mee verdienen, vaak werk je tegen kost en inwoning, soms krijg je daarnaast nog een zakcentje. Op je vrije dagen kun je natuurlijk wel de omgeving verkennen en het is een mooie manier om het échte leven en de taal op een bepaalde plek te leren kennen.

Hotels, hostels of campings

Voor hostels zijn ze regelmatig op zoek naar mensen die een aantal uren per dag achter de receptie willen staan of schoonmaak werk willen doen. Je kunt hiervoor geld vragen, maar zou ook kunnen vragen of je een gratis overnachting kunt krijgen in ruil voor een paar uurtjes werk!

Werken in een cafe, restaurant of club

Vooral in de zomermaanden, het hoogseizoen, is er veel vraag naar medewerkers voor achter de bar. Dus ben je niet gebonden en kun je een paar maanden weg van huis? Dan is dit het ideale baantje! 

Nadeel van het werken achter een bar is dat je vaak tot ’s avonds laat aan het werk bent en hierdoor minder van het land zult ontdekken. Zorg dat je wel een aantal vrije dagen krijgt of ga na je werk-periode nog reizen om het land te ontdekken!

Online geld verdienen

Wanneer je je geld ‘online’ verdient, wordt dit ook wel Digital Nomad genoemd. Het enige wat je nodig hebt om online je geld te verdienen is een stabiele internetverbinding. Het maakt daardoor niets uit waar je bent – tenzij je geen verbinding met het internet hebt natuurlijk. 😉

Bloggen/schrijven 

Wanneer je een goedlopende blog hebt en je hierdoor voldoende inkomen hebt, is dat natuurlijk één van de meest ideale manieren om te werken terwijl je onderweg bent. Je laptop kun je overal mee naar toe nemen, hierdoor kun je in principe overal werken, zolang je een stabiele wifi verbinding hebt, kun je je nieuwe post’s plaatsen. 

Ook schrijven, als in een boek schrijven, zou een optie kunnen zijn. Wel moet je dan rekening houden met allemaal bijkomende kosten wanneer je een fysiek boek wilt publiceren. 

Artikelen schrijven voor een andere blog, is ook nog een optie. Je zou dan een samenwerking moeten aangaan. 

Webdesign 

Bijvoorbeeld websites voor anderen opzetten, kan prima vanuit een ander land. Ikzelf gebruik WordPress omdat dit handvatten geeft om je site/blog te kunnen opzetten op een niet al te moeilijke manier.

Maar er zijn natuurlijk genoeg mensen die het ‘bouwen’ van hun site uit handen willen geven. Bijvoorbeeld bedrijven die hun tijd liever in andere bezigheden steken of mensen die simpelweg geen zin hebben de boel zelf op te zetten maar wel een site nodig hebben. 

Fotografie 

Het maken van foto’s opzicht is natuurlijk niet het ‘online werk’. Echter de nabewerking en het verdienen van geld aan je foto’s wel. Je zou je foto’s kunnen verkopen om zo geld te verdienen. 

Je zou echter ook je geld op een andere manier kunnen verdienen met fotografie, door bijvoorbeeld betaalde fotoshoots te doen. Heb je wel wat naamsbekendheid voor nodig denk ik, of je moet goed adverteren met je diensten in het desbetreffende land. 

Vertalen of lessen geven

Ben je goed in bepaalde talen? Je zou deze ‘skill’ kunnen inzetten om vertaal-werk te gaan doen. 

Ook kun je lessen geven aan bijvoorbeeld kinderen of volwassenen. Geef Engelse lessen in een land waar dit minder vanzelfsprekend is! In sommige landen staan ze te springen om iemand die deze lessen kan verzorgen. Voorwaarde is wel dat je de taal goed beheerst. 

Denk om de benodigde visums!

Om in het buitenland te mogen werken zijn vaak andere visa nodig dan een gewoon toeristenvisum. Stel dat je een werkplek vind via workaway, dien je zelf je visum aan te vragen. Vaak is er een langere verwerkingstijd voor dit visum, zorg er daarom voor dat je deze op tijd aanvraagt. 

Maar ook wanneer je op een andere manier een werkplek vind, zoek goed uit of er een bepaald visum nodig is en hoe je deze aanvraagt. Hou er altijd rekening mee dat de verwerkingstijd langer duurt dan een ‘standaard’ visum. Een last-minute werk-vakantie plannen gaat hem niet worden dus! 

Het is ook niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld naar Amerika gaat op een toeristenvisum en daarna besluit toch werk te willen gaan verrichten. Je hebt echt een werk-visum nodig en mag dus niet solliciteren of werk aannemen wanneer je op een toeristenvisum reist. 


Wat voor iemand werkt qua geld verdienen tijdens het reizen is natuurlijk heel persoonlijk. De ene kan prima op een camping werken of in de drukte van de horeca terwijl de ander zich liever terugtrekt met zijn of haar laptop. Ik behoor waarschijnlijk tot die laatste categorie. 😉 

Maar er zijn zeker mogelijkheden om geld te verdienen tijdens je reizen, je moet alleen wel weten hóe je dit doet! Hiervoor is in het geval van werken als aupair of iets dergelijks wel wat research vooraf voor nodig! Gelukkig zijn er sites als workaway, die het ons iets makkelijker maken!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

One thought on “Geld verdienen tijdens het reizen; hoe doe je dat?

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.