Alles zelf regelen of een pakketreis boeken?

Vakanties boeken – het kan op zoveel manieren. Boek je alles zelf, los van elkaar? Of kies je voor een volledig verzorgde reis en boek je alles in één keer bij dezelfde aanbieder?

Wij hebben bij onze voorgaande reizen alles zelf geboekt, alles los van elkaar. Dus de vliegtickets via bijvoorbeeld vliegtickets.nl, de auto via rentalcars.com en de hotels via booking.com. Maar voor onze aankomende reizen boekten we pakket-reizen via TUI.nl, maar wat is nou het handigst en wat vinden ik het fijnst?


De voor- en nadelen

Voordat ik vertel wat ik het fijnst vind, laat ik mijn voor- en nadelen eens op een rijtje zetten. Want overal zitten natuurlijk zowel voordelen, als nadelen aan!

Voordelen van alles zelf regelen

 • Vooral in het geval van een roadtrip – je eigen route samenstellen zonder hiervoor in overleg te hoeven gaan met het betreffende reisbureau.
 • Je kiest gemakkelijk zelf de tijden voor je vliegreis.
 • Je kunt kiezen uit werkelijk álle accomodaties, waar dat bij pakketreizen vaak niet zo is. Je kunt bijvoorbeeld geen AirBnB boeken inclusief een vlucht.
 • Boek je je hotel bij bijvoorbeeld booking.com? Dan kun je vaak tot vlak voor vertrek nog kosteloos annuleren.

Voordelen van een pakket-reis

 • Het grootste voordeel is wel dat je, behalve het kiezen van de data en je accommodatie, eigenlijk helemaal niets zelf hoeft te doen! Na het boeken en betalen is het enkel nog wachten totdat je daadwerkelijk gaat vertrekken.
 • Per reisorganisatie kun je de prijzen voor een bepaalde reis inclusief eventuele vliegtickets vergelijken.
 • Vaak zit het transfer vanaf de luchthaven naar je accommodatie bij de prijs inbegrepen.
 • Je kunt vaak naar het betreffende reisbureau toe, om daar je wensen door te nemen.

Nadelen van alles zelf regelen

 • Je moet goed nakijken of alles klopt, kloppen de data van je accommodatie met die van je vliegticket? Hoef je niet van vliegveld-naar-vliegveld tijdens je overstap? (Dit overkwam ons tijdens onze reis naar Amerika..)
 • Van alles apart moet je de prijzen vergelijken, dus voor de hotels, de huurauto en de vliegtickets. Het kost dus meer tijd om alles te regelen en uit te zoeken.
 • Bij een roadtrip heb je natuurlijk heel wat verschillende hotels. Deze moeten natuurlijk wel een kamer vrij hebben op het moment dat je hier wilt verblijven. (Gelukkig zijn er vaak wel meerdere hotels in een stad, dus een groot probleem hoeft dit niet te zijn)

Nadelen van een pakket-reis

 • Bij een roadtrip wordt er vaak een standaard route gehanteerd, plus een vast reisschema. Bij het zelf boeken ben je hier een stuk flexibeler in.
 • Beperktere keuzen wat betreft de vliegmaatschappij waarmee je vliegt. Vaak heeft een reisorganisatie contracten met een vliegmaatschappij en wordt er dus ook alleen met deze maatschappij gevlogen.
 • Het annuleren van je hotel moet vaak ver van te voren. Wanneer je te laat annuleert, moet je vaak een percentage van de prijs alsnog betalen.

Wat vind ik het fijnst?

Mijn voorkeur voor zelf regelen of het boeken van een pakketreis hangt af van wat voor soort reis we gaan maken. Bijvoorbeeld bij een roadtrip is het het fijnst om zelf je route te bedenken en om te kijken hoe lang je hierover wilt doen.

Maar bij een weekje zonvakantie of een citytrip waarbij we in dezelfde accommodatie verblijven gaat mijn voorkeur uit naar een pakketreis. Gewoon vanwege het gemak. 😉 Gewoon boeken en wachten tot we kunnen gaan! Het enige wat we dan wel zelf moeten regelen is de huurauto, indien we die willen en het een vliegreis is natuurlijk.


Voor ieder is het natuurlijk persoonlijk wat je het fijnste vind. Zoals ik al zei, hangt het dus heel erg af van wat voor soort reis we boeken. Het gemak van een pakketreis vind ik ideaal, maar ook alles zelf regelen is ook gewoon heel leuk om te doen.

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.