Wat neem ik mee in mijn handbagage?

Over het algemeen reis ik natuurlijk met enkel handbagage. Dat wil zeggen dat ik ook mijn kleding en dergelijke meeneem in een handbagage-koffertje. Maar naast dat koffertje gaat er ook een rugzak mee met de overige spullen die we tijdens de vlucht willen gaan gebruiken, de handbagage die iedere reiziger mee heeft dus. Maar wat neem ik nou mee voor onderweg? En hoe groot en zwaar mag je handbagage eigenlijk zijn?


Handbagage – vooral met een lange vlucht een belangrijk onderdeel! Ik verveel me redelijk snel als ik zo lang moet stil zitten dus wil het liefst zo veel mogelijk ‘afleiding’ meenemen. Maar behalve deze afleiding moeten er natuurlijk nog meer spullen in je handbagage – denk aan je reisdocumenten bijvoorbeeld.

Belangrijke reisdocumenten

Logisch natuurlijk dat je deze in je handbagage meeneemt. Veel documenten moet je immers een aantal keren laten zien, niet handig dus als je deze in je koffer stopt!

 • Paspoort of ID-kaart
 • Vliegtickets
 • Visum’s indien nodig op bestemming
 • Kopie van je reisgegevens – denk aan je hotel en vlucht gegevens.
 • Portemonnee – met daarin naast de pasjes die ik in Nederland gebruik ook de creditcard.

Entertainment en toebehoren

Voor een korte vlucht gaat er eigenlijk weinig mee qua entertainment voor onderweg. Wel gaan de meeste spullen alsnog mee in mijn handbagage omdat het vrij breekbare spullen zijn die ik op de plaats van bestemming wil gebruiken. Dus mocht ik ooit toch een keer besluiten om wel ruimbagage mee te nemen, zullen de volgende items alsnog in mijn handbagage gaan!

 • Telefoon + oplader en oordopjes
 • iPad + oplader
 • Voor een lange vlucht gaat ook mijn MacBook + oplader mee om tijdens de vlucht nog aan mijn blog te kunnen werken of om misschien wat te ‘gamen’.
 • Een boek – ook al heb ik een aantal e-books op de iPad staan, toch gaat er niks boven een echt boek!
 • Fotocamera

Wij reizen natuurlijk met z’n tweeën, dus neem ik niet al deze handbagage in mijn eentje mee. Stel dat we een laptop meenemen, nemen we er maar één mee. We kunnen bovenstaande spullen dus verdelen over twee rugtassen.

Overige spullen

 • Lippenbalsem
 • Pen – neemt geen ruimte of gewicht in, maar is toch handig om altijd in je tas te hebben!
 • Neem altijd een (leeg) flesje mee. Na de douane kun je ‘m vullen zodat je zelf wat water mee kan nemen aan boord.

Hoe groot en zwaar mag je handbagage zijn?

Er is een richtlijn van IATA wat betreft de handbagage. Volgens deze richtlijn is de formule L x B x H = 110. Over het algemeen zit je dus goed met een koffertje met standaardafmetingen. Echter is deze richtlijn geen harde eis, dus mogen luchtvaartmaatschappijen hierin hun eigen richtlijnen hanteren, zoals te zien op onderstaande afbeelding.

In de meeste gevallen mag je zo’n 8 tot 10 kilo meenemen aan handbagage, met als extra’s een handtas of iets dergelijks. British Airways heeft de limiet zelfs pas op 23 kg liggen!

Daarnaast gelden er natuurlijk nog regels wat betreft het aantal milliliters/liters vloeistof dat je mee mag in je handbagage. Per verpakking mag er maximaal 100 ml vloeistof aanwezig zijn, alle verpakkingen samen mogen maximaal 1 liter bevatten. Al deze verpakkingen moeten samen in een hersluitbaar plastic zakje.

Richtlijnen met betrekking tot handbagage voor Europese luchtvaartmaatschappijen

De meeste spullen die je in mijn handbagage zult vinden hebben eigenlijk te maken met het vermaak voor onderweg. Heb je je overige bagage in het luchtruim? Dan kun je er nog voor kiezen om een setje kleding en een aantal toiletartikelen in je handbagage mee te nemen. Mocht je koffer onverhoopt kwijtraken, heb je dan in elk geval je schone kleding nog bij je!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.