Curaçao – geen visum, wél een ED-kaart

Omdat wij in juni een reisje hebben geboekt naar Curaçao, begon ik alvast met het uitzoeken van een aantal dingen. Zo googelde ik op activiteiten die we daar kunnen gaan doen, maar las ik me ook in over de ED-kaart.

Sommige landen kom je zó in, helemaal binnen de Europese Unie natuurlijk. Voor het andere land dien je een visum aan te vragen voor een toeristische reis en in het geval van een reis naar Curaçao dien je een ED-kaart in te vullen. De maximale duur van je verblijf mag 30 dagen aaneengesloten zijn. Per 12 maanden mag je maximaal 180 dagen verblijven op Curaçao.

Iedereen die langer dan 180 per 12 maanden op Curaçao wil verblijven dient een verblijfsvergunning aan te vragen. Een verblijf van deze duur wordt namelijk niet als toerisme meer gezien.

Wat is de ED-kaart?

ED-kaart staat voor “Embarkation en Disembarkation kaart.” Aan de hand van deze kaart en je paspoort wordt door de Curaçaose immigratiedienst bepaald of je het land in mag.

De ED-kaart wordt aan iedereen in het vliegtuig uitgedeeld, iedereen die geen inwoner is van Curaçao dient deze in te vullen, ook kinderen dus. Je kunt de ED-kaart ook online invullen, doe dit wel minimaal 24 uur van te voren om er zeker van te zijn dat je gegevens verwerkt zijn als je aankomt op Curaçao.

Wanneer je je kaart digitaal hebt ingevuld mag je door de e-gate, waar de rijen vaak een stuk korter zijn! Je hoeft dus minder lang in de rij te staan voor de douane.

Welke gegevens vul je in op de ED-kaart?

Alle reizigers dienen een geldig paspoort bij zich te hebben, logisch natuurlijk! Ook dien je bij aankomst een geldige retourticket te hebben óf een doorreisticket. Bij de immigratiedienst je ook je verblijfsgegevens te kunnen laten zien, dit zijn je reserveringsgevens of indien je in het bezit bent van een eigen accommodatie op Curaçao, moet je dit kunnen bewijzen. Ook moet je op verzoek van de migratie ambtenaar kunnen aantonen dat je beschikt over genoeg financiële middelen voor je verblijf op het eiland.

Een aantal van de bovenstaande gegevens moet je al invullen op je ED-kaart. Tijdens het invullen is het daarom handig als je een aantal gegevens bij de hand houdt.

  • Vluchtgegevens
  • Persoonlijke gegevens
  • Paspoortnummer
  • Het aantal dagen van je verblijf
  • Het verblijfsadres

Het invullen van de ED-kaart stelt eigenlijk niets voor, zorg er voor dat je je gegevens bij de hand hebt en je hebt de kaart zo ingevuld. Veel reizigers weten echter niet dat je deze vooraf al kunt invullen en vullen hem daarom pas in in het vliegtuig. Vooraf invullen is wel zo handig, lekker in alle rust thuis en je hoeft je bagage niet overhoop te halen opzoek naar alle gegevens!

Advertenties

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.