8X Zien en doen in Kopenhagen

Eind maart maakten wij een citytrip naar Kopenhagen, een stad die mij vanaf foto’s al heel lang ontzettend leuk leek vanwege de oude gebouwen en de gekleurde huisjes.

Helaas hadden wij niet zulk fantastisch weer, het was alle dagen dat we er waren behoorlijk bewolkt en ook hadden we wat regen. Maar dat mocht de pret niet drukken! Kopenhagen is een ontzettend mooie stad en er vallen zoveel dingen te zien!


1. Wandel door de haven en bekijk de gekleurde huisjes in Nyhavn

Nyhavn is een redelijk kleine haven, maar wel erg leuk om doorheen te wandelen. De haven staat bekend om de gekleurde huizen aan de kade. Vanaf hier kun je ook een boottocht doen door een gedeelte van de stad, wat ik persoonlijk wel een aanrader vond!

Ook vind je aan de ene zeide van de haven, welke je op de foto ziet, ontzettend veel terrasjes. In de periode dat wij er waren niet heel erg druk bezocht, maar toch kun je er ook nu prima buiten zitten. Overal hangen terrasverwarmers en ook liggen er bijna op ieder terras fleecedekentjes om om je heen te slaan, ideaal!

2. Bekijk de kleine zeemeermin

De kleine zeemeermin, of op z’n Deens Den lille Havfrue, is een wereldberoemd standbeeld welke op 1913 op een rots in de haven werd geplaatst.

Het standbeeld is een ontzettend druk bezocht standbeeld, en dat voor zo’n relatief klein standbeeld! Het beeld is namelijk maar 1,25 meter hoog. Tijdens de boottocht die wij maakten werd ons verteld dat het standbeeld al twee keer werd onthoofd en ook al meerdere malen werd beklad met onder andere verf.

3. Bezoek Christiansborg Slot

De plek waar de huidige Christiansborg staat, is de plek van het voormalige Christiansborg welke in vlammen op ging in 1794. De Christiansborg werd herbouwd maar nooit meer in gebruik genomen als koninklijk paleis, zoals voorheen. Aangezien het hofleven al was verhuisd naar Amalienborg ten tijde dat de Christiansborg klaar was en niet meer wilde terug verhuizen.

Echter ook de 2e Christiansborg ging in vlammen op en werd wederom herbouwd. Dit 3e bouwwerk is de huidige Christiansborg. Nu zijn onder andere het Deense parlement en het hooggerechtshof gevestigd in het gebouw.

Een gedeelte van het paleis wordt nog wel gebruikt door de koninklijke familie maar wanneer deze niet aanwezig zijn kun je een rondleiding volgen door delen van het paleis. Ook is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de koninklijke stallen, helaas waren deze gesloten op het moment dat wij hier waren…

4. Wandel door Vrijstaat Christiania

Christiania is een zelfverklaarde, semi-onafhankelijke enclave in Kopenhagen, dat door een groep hippies werd gesticht in 1970. De krakers vestigden zich in een verlaten militaire kazerne, de Deense regering heeft in het begin geprobeerd de krakers uit de panden te verwijderen. Echter werden de krakers later toch toegestaan, als sociaal experiment.

Er is in de loop der jaren heel wat gedoe geweest rondom Christiania maar inmiddels is er al sinds 1995 een overeenkomst tussen de bewoners en Het Deense Ministerie van Defensie (Eigenaar van de panden en de grond). De ‘krakers’ betalen inmiddels een bijdrage en mogen de panden blijven gebruiken.

Wel schijnt het zo te zijn dat er veel met drugs te doen is in het gebied, zo ook toen wij er waren. Er waren een tal aan politieagenten aanwezig, bezig met het ruimen van iets wat leek op een hennep-plantage? Hierdoor hing er ook een meer gespannen sfeer in het gebied.

Normaal gesproken kun je als toerist hier namelijk prima rondlopen, zolang je de borden met do’s en dont’s opvolgt welke je bij de ingang vind. Hier zie je ook dat het niet toegestaan is om foto’s te maken of te filmen in het gebied.

5. Maak een fietstocht door de stad

Echt ideaal tijdens een citytrip! Huur fietsen en je bent sneller door de stad dan wandelen, ziet meer dan wanneer je met het OV reist en kunt gaan en staan waar je wilt!

Je kunt ook kiezen voor een fietstour met een gids, welke je rondleidt door de stad zodat je de stad en de hotspots leert kennen.

6. Wandel door de King’s Garden en bezoek Rosenborg Slot

7. Beklim de Rundetaarn

Een ronde toren, klinkt eigenlijk niet heel bijzonder. Maar het is meer dan een ronde toren – het is namelijk de oudste sterrenwacht van Europa! Tegenwoordig is deze toren te bezoeken voor iedereen die dit wilt, tegen betaling van 25DKK.

Het grappige in deze toren is dat er geen trappen naar boven zijn maar eigenlijk een stijle weg naar boven. Dit ‘pad’ loopt in een spiraal door de toren.

De toren is zo’n 36 meter hoog en als je boven staat heb je een mooi uitzicht over het oude deel van het centrum.

8. Wandel door Kastellet

Vlak bij het standbeeld van de kleine zeemeermin vind je Kastellet, een fort wat in 1626 werd gebouwd als bescherming tegen de Zweden.

Tegenwoordig wordt het fort gebruikt door het Deense leger, echter zijn het terrein en de wallen wel opengesteld voor publiek. Leuk om een rondje doorheen en overheen te lopen dus!

Het fort is in de vorm van een vijfpuntige ster en wordt dus aan alle zeiden beschermd door hoge wallen en een gracht rondom. Op deze wallen zie je onder andere nog een aantal kanonnen staan.

Het ‘commandeursgebouw’ op Kastellet

En er is nog zoveel meer te doen! Paleis Amalienborg bijvoorbeeld of heel iets anders, shoppen is het oude centrum. Kopenhagen is een ontzettend veelzijdige en leuke stad om te bezoeken!

Advertenties

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.