8x Zien en doen tijdens een citytrip in Berlijn

Begin Mei ging ik samen met een vriendin een paar dagen naar het mooie Berlijn , ik was hier al eens eerder geweest maar het is zo’n mooie en grote stad dat we toen niet alles hebben gezien. Omdat ik deze keer met een vriendin ben geweest hebben we ook wat meer gewinkeld naast het bekijken van de bezienswaardigheden.

Dus wat zijn nu de leukste plekken om te shoppen in Berlijn? Waar kun je ’s avonds een drankje doen en welke bezienswaardigheden moet je gezien hebben in Berlijn?


Bezienswaardigheden

In Berlijn vindt je ontzettend veel bezienswaardigheden die te maken hebben met de 2e Wereldoorlog. Maar ook als je hier in minder geïnteresseerd bent zijn er nog heel veel andere grote monumenten of belangrijke gebouwen te zien! In Berlijn kun je prima een fiets huren, gebruik maken van het OV of een dagje met de hop-on hop-off bus gaan om alle bezienswaardigheden bij langs te gaan!

Wij kozen voor de hop-on hop-off bus, super handig omdat deze je overal bij de bezienswaardigheden de kans geeft om uit te stappen. Je kunt hierbij kiezen voor een 24-uurs kaart of een 48-uurs kaart. Ideaal als je één of twee dagen de stad bezoekt.

Fernsehturm

Eén van de bekendste torens van Berlijn. Vanuit de toren heb je een ontzettend mooi uitzicht over de stad en zie je het verschil tussen oost en west Berlijn. De Fernsehturm is in totaal 368 meter hoog, het uitkijkplatform en het restaurant liggen op zo’n 203 meter hoogte.

Wij gingen alleen naar het uitkijkplatform, maar je hebt ook de mogelijkheid om een hapje te eten in het restaurant in de toren. Ook in het restaurant heb je natuurlijk een ontzettend mooi uitzicht. Tevens draait de bol in een uur tijd helemaal rond waardoor je telkens een ander uitzicht hebt. Tijdens mijn eerdere bezoek aan Berlijn was ik ook al in de toren geweest en toen ook naar het restaurant, maar om eerlijk te zijn, voor het eten hoef je het niet te doen. Het is vrij prijzig en persoonlijk vond ik het eten (echt) niet lekker…

Wij kochten lastminute nog online Fast View tickets (€20 p.p.) om de toren in te kunnen. Hierdoor hoefden we niet in de rij te staan om de toren in te mogen. Tickets om ook toegang te hebben tot het restaurant kosten maar €0,20 meer, zo reserveer je gelijk een tafeltje. Een dinerticket is wel een stuk duurder, deze kost namelijk €90,40.

Brandenburger Tor

Nog één van de bekendste herkenningspunten van Berlijn, de Brandenburger Tor. Deze poort is de enige overgebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger was dit de grens van het stadscentrum en moest men tol betalen om door de poort te mogen gaan.

In de jaren 60 werd de Berlijnse aan de westzijde langs deze poort gebouwd. De Brandenburger Tor stond in de Russische sector en was vanaf een verhoging te bezichtigen vanuit het westen. Het was dertig jaar lang niet mogelijk om onder de poort door te lopen, ook niet vanuit oostelijke richting in verband met de toenmalige grensbeveiliging. Na de val van de Berlijnse Muur werd de poort gerestaureerd en werden ook de oude details weer toegevoegd.

Siegessäule

De Siegessäule betekend letterlijk ‘de overwinningzuil’ en is een bekend monument in de stad. Aanleiding tot de bouw was de overwinning van Pruisen op de Denen in de oorlog van 1864. De zuil staat midden op een groot kruispunt in de Tiergarten.

De Siegessäule is te bezoeken voor iedereen dit dit wil (de entree is maar €3!). Via ondergrondse tunnels loop je naar de zuil toe, aangezien deze midden op een groot kruispunt staat. Beneden in de zuil is een tentoonstelling en via een wenteltrap kun je helemaal naar boven lopen om vanaf hier van het uitzicht te genieten.

De Beliner Dom

De Berliner Dom is de grootse protestantse kerk van Berlijn. Nou ben ik zelf niet heel erg geïnteresseerd in kerken, wat voor ieder natuurlijk persoonlijk is. Wel vond ik de Berliner Dom een ontzettend indrukwekkend monument vanwege de barokke bouwstijl. Oude gebouwen hebben vaak een zoveel mooiere bouwstijl dan de huidige bouwstijlen.

De huidige kerk werd gebouwd in 1747 maar werd grotendeels verwoest in de Tweede Wereldoorlog. In 1949 besloot de gemeenteraad financiële ondersteuning te geven voor de wederopbouw van de kerk. In 1975 werd begonnen om de kerk volledig te renoveren, de werkzaamheden hiervan werden in 1992 afgerond.

Onder de kerk liggen familieleden van het Huis Hohenzollern begraven; een vorstenfamilie van wie de Berliner Dom vroeger de hofkerk was. Hier liggen onder meer koning Frederik I en zijn vrouw Sophie Charlotte in een sarcofaag in de crypte.

Tegen betaling mag je ook in de kerk kijken en kun je helemaal naar boven klimmen via trappen om ook vanaf hier van het uitzicht te genieten. Wij hebben dit niet gedaan, maar ook van binnen schijnt de kerk erg mooi te zijn.

Berlijnse Muur

Berlijn staat natuurlijk bekend om de Berlijnse Muur, een muur van zo’n 45 kilometer die oost en west Berlijn van elkaar scheidde. In 1989 werd de grens tussen de stadsdelen heropend. Ondertussen is er een groot deel van de muur afgebroken maar is er nog wel een monument welke je kunt bekijken tijdens je bezoek aan de stad. Er staat nog een gedeelte van de muur overeind, verder is er aan klinkers op de grond te zien waar de muur langsliep.

Tijdens je bezoek zie je overal bordjes staan met informatie over de muur en de gebeurtenissen die zich rondom de muur hebben afgespeeld. Ook staat er een fotowand met foto’s van alle slachtoffers en kun je via één van de informatiepalen alle namen van de slachtoffers horen. Erg indrukwekkend en tegelijkertijd naar om te zien. Onder de slachtoffers waren zelf kinderen van nog geen 5 jaar oud…

Holocaust Denkmahl Berlijn

Ook zo’n indrukwekkend monument! (denkmahl = monument 😉 ) Het monument bestaat uit een groot aantal betonnen blokken waar je doorheen kunt lopen. Als je langs de blokken loopt, zou je het gevoel moeten krijgen wat de joden hadden in de concentratiekampen: de smalle paatjes, eindeloze gangen, en hoge blokken geven laten je gedesoriënteerd voelen. Alsof je geen uitweg vindt.

Onder het monument bevind zich een informatiecentrum (gratis entree) waar je informatie krijgt over de geschiedenis van het joodse volk.

Over de betekenis van de blokken zijn de meningen verdeeld, de ontwerper zelf heeft er geen specifieke betekenis aan gegeven. Sommigen zeggen dat de blokken symbool staan voor grafzerken, anderen zeggen dat de grijze kleur een link heeft met het as van de verbrande joden…

Shoppen, eten en drinken

Om te shoppen kun je ook ontzettend goed terecht in Berlijn, wil je alle malls bij langs heb je aan een dagje shoppen niet genoeg! Van de Primark tot Gucci, alles is er in Berlijn.

Wij gingen zelf naar de Berlin Mall bij Potzdamer Platz. Een ontzettend groot winkelcentrum, verdeeld over twee vleugels van twee verdiepingen. Van kledingwinkels tot toeristenwinkels en interieurwinkels, alles vind je hier. Verder is er in één van de vleugels een complete verdieping met restaurantjes/eetgelegenheden!

Ook bij het Alexandersplatz, waar ons hotel vlakbij zat, kun je goed shoppen. Hier heb je de Galleria Kaufhof, is het overdekte centrum Alexa dichtbij en vind je nog een aantal andere winkels waaronder de Primark en de New Yorker. Ook is het Alexanderplatz een ontzettend gezellig plein met vaak een kermis of markt.

Verder heb je nog het Kaufhaus Des Westens (KaDeWe), nog meer overdekte centra en zijn er overal door de stad zo’n beetje winkels. Vooral in het toeristische gedeelte natuurlijk.

Voor een cocktail is de cocktailbar Cancún een aanrader, behalve cocktails hebben ze hier ook een vrij uitgebreide kaart wat betreft het diner. Prima plekje om dus de avond door te brengen!


Berlijn is een ontzettend veelzijdige stad met veel authentieke gebouwen met daartussen ook een heleboel moderne gebouwen, de contrasten zijn enorm! Natuurlijk is er veel verloren gegaan tijdens de oorlog, maar dat maakt de stad zoals hij nu is niet minder mooi om te zien!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.