Dolphin Academy; Zwemmen met dolfijnen!

Misschien wel het gaafste wat we deden tijdens ons tripje naar Curaçao – zwemmen met dolfijnen bij Dolphin Academy! Ik had al gezien dat dit kon voordat we weggingen en had dit toen dus ook gelijk geboekt. Ondanks dat ik niet precies wist hoe alles in zijn werk zou gaan was ik al enthousiast over het zwemmen met dolfijnen.


Dolphin Academy bevindt zich in het See Aquarium, waar je ook toegang tot hebt wanneer je een activiteit boekt bij Dolphin Academy. Ikzelf vond het See Aquarium niet heel bijzonder, maar aangezien we hier toch toegang tot hadden hebben we hier wel even rondgelopen.

Welke activiteiten kun je doen bij Dolphin Academy?

Er zijn meerdere activiteiten beschikbaar via Dolphin Academy, waarbij je zwemt of op een andere manier contact hebt met de dolfijnen;

  • Dolphin Encounter – Staand in het water (tot ongeveer je middel) maak je ‘kennis’ met de dolfijnen. Je kunt ze aaien en op commando van de trainers kunnen de dolfijnen een ‘kusje’ geven.
  • Dolphin Swim – Samen met de dolfijnen zwem je in een natuurlijke lagoon. Tijdens het zwemmen worden er ‘trucjes’ gedaan met de dolfijnen en worden er foto’s gemaakt.
  • Dolphin Snorkel – Ook dit vindt plaats in de natuurlijke lagoon, enkel is het nu snorkelen in plaats van zwemmen.
  • Dolphin Scuba Encounter – Duiken met de dolfijnen, maar nog wel in de lagoon. Tijdens het duiken kom je dichtbij de dolfijnen en je hebt geen duikervaring nodig.
  • Dolphin Open Water Dive – Duiken in open water, de dolfijnen worden meegenomen naar een koraalrif buiten de lagoon. Hiervoor is wel duikervaring nodig.

Wij kozen dus voor de Dolphin Swim – super gaaf! Bij aankomst krijg je eerst een introductie filmpje en uitleg. Het is wel de bedoeling dat je een beetje ervaring hebt in het zwemmen met zwemvliezen. De zwemvliezen leen je, eventueel mag je ook een zwemvest lenen. Het zwemvest wordt echter niet aangeraden – het is het beste als je zelf rechtop in het water blijft staan, met een zwemvest kost dit meer energie. Wanneer je je zelf toch veiliger voelt met een zwemvest, mag je deze toch lenen.

In totaal ben je zo’n half uur tot 3 kwartier in het water met twee dolfijnen en in totaal 6 mensen. De dolfijnentrainers blijven aan de kant en geven de dolfijnen de benodigde commando’s.

Als je in het water bent, komt de dolfijn op commando van de trainer naar je toe en geeft je een kusje.

Je begint met een kusje van de dolfijn + een foto waarop je lichtjes de voorste vinnen aanraakt terwijl de dolfijn ‘rechtop’ in het water staat. Hierna zwem je in groepjes van 2 of 4 met de dolfijn. Tussendoor is er tijd voor een spelletje met de dolfijn waarbij er wederom foto’s worden gemaakt. Bij het ‘spelletje’ kun je kiezen uit bijvoorbeeld op de rug zwemmen, spetteren of zwaaien. Aan het einde kun je nog even duiken met de dolfijn, indien je dit wilt. Hiervoor krijg je een duikbril van de Dolphin Academy maar je mag ook je eigen duikbril/snorkelset meenemen.

Ook één van de begin ‘trucjes’ zodra je in het water komt.

Wil je langer in contact zijn met de dolfijnen?

Naast de activiteiten kun je ook cursussen volgen bij Dolphin Academy, de cursussen duren allemaal twee halve dagen, in plaats van een half uurtje zoals bij de andere activiteiten;

  • Assistant Trainer Level 1 -Voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Leer over de biologie van een dolfijn tijdens de lessen en daarnaast heb je dagelijkse sessies met de dolfijnen in het water.
  • Assistant Trainer Level 2 – Ook dit programma is geschikt voor dezelfde leeftijd als het het programma van Level 1. Het is een vervolg op het eerdere programma.
  • Dolphins in Dept Level 1 – In meerdere interactieve sessies leer je meer over de dolfijnen en leer je ook over wereldwijde onderzoeken naar dolfijnen. Dit programma is geschikt vanaf 15 jaar.
  • Dolphins in Dept Level 2 – Ook hierbij geldt, dat dit een vervolg is op het bovenstaande level.

Dacht ik dat het zwemmen met dolfijnen prijzig was, deze cursussen doen er nog even een schepje boven op! Logisch natuurlijk omdat je zoveel langer aanwezig bent, maar toch. Stel dat je dit samen met iemand zou willen doen, ben je wel heel wat geld kwijt!

Na de activiteiten

Na afloop kun je in de photoboot de gemaakte foto’s bekijken en indien je wilt deze kopen. Goedkoop is dit niet, vond ik persoonlijk. Ik kon niet kiezen welke foto’s ik wilde en aangezien we met z’n tweeën waren hadden we best wat foto’s. Ik besloot alles te laten afdrukken en dit kostte ons zo’n €72! Ondanks dat dit dus vrij prijzig is, ben ik wel blij dat ik het gedaan heb. De foto’s krijg je dan mee op een USB-stick, waardoor je ze ongelimiteerd kunt gebruiken. Kies je ervoor om maar één foto te laten afdrukken, dan krijg je deze uitgeprint mee. (En kun je deze dus minder makkelijk uploaden op je Instagram 😉 )

Ook krijg je wanneer je kiest voor alle foto’s, de maandelijkse foto’s van Dolphin Academy zelf op de USB stick. Hierop staan de foto’s van de dolfijnen die ze zelf maandelijks maken. Daarnaast staan er op de USB stick nog een aantal afbeeldingen met informatie over de dolfijnen en hun leefomgeving.


Ondanks dat het zwemmen met dolfijnen het duurste uitje was van onze trip naar Curaçao, vond ik dit zeker de moeite waard. Het leek me altijd al tof om met dolfijnen te kunnen zwemmen. Niet enkel een paar foto’s maken en weer weg, maar echt met de dolfijn meezwemmen in de lagoon.


Ik ben me er van bewust dat op dit artikel misschien negatief gereageerd gaat worden. Normaal gesproken ben ik er ook op tegen om ‘wilde’ dieren in gevangenschap te houden in kleine verblijven. Bij Dolphin Academy worden de dolfijnen in natuurlijke lagoons gehouden, wat ik persoonlijk een groot pluspunt vindt. Een aantal dolfijnen zijn ook geboren in het park, waardoor deze echt getraind moeten worden om mee te gaan buiten de lagoons.

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.