ESTA aanvragen; hoe werkt het?

Voor alle toeristische reizen naar Amerika dien je een ESTA aan te vragen. Aangezien wij wederom het plan hebben om een roadtrip te gaan maken in Amerika, zullen wij over een tijdje ook weer een ESTA moeten aanvragen, omdat die van ons tegen die tijd verlopen zal zijn. Wanneer we deze roadtrip willen maken weten we alleen nog niet… We hebben nog zó veel reis ideeën!

Ik schreef al eens eerder over het aanvragen van visums, maar ga in deze post toch iets uitgebreider in op het aanvragen van de ESTA.


Amerika werkt met een VWP , Visa Waiver Program, welke burgers uit 38 landen toestaat om zonder visum naar het land te mogen reizen. Sinds 2009 moet je verplicht een ESTA aanvragen wanneer je naar Amerika gaat. De verplichting om deze aan te vragen, is een veiligheidsmaatregel van U.S.A. Customs & Border Protection. Hierdoor kunnen alle reizigers vooraf worden gescreend en kunnen ongewenste personen worden geweerd. 

Wat is een ESTA?

ESTA staat voor “Electronic System for Travel Authorization”. Het is dus geen fysiek document maar een elektronische reistoestemming om Amerika in te mogen komen. Voor het aanvragen dien je een aantal gegevens bij de hand te houden, te denken aan:

 • Aankomstdatum en adresgegevens van de accommodatie
 • Noodcontact nummer(s)
 • Je persoonlijke gegevens, waaronder ook de gegevens van je ouders.
 • Paspoort gegevens – afgifte- en vervaldata, paspoort nummer etc.
 • Werkgever
 • Woon je in een ander land dan wat er op je paspoort staat? Of heb je in het verleden in het buitenland gewoond? Dit dien je ook in te vullen tijdens je aanvraag.

Regels rondom de aanvraag:

 • Je moet kunnen aantonen dat je het land ook weer gaat verlaten, dit kan met een retour- of doorreis ticket zijn.
 • Je mag maximaal 90 dagen aaneengesloten in het land verblijven.
 • Het aanvragen is ook noodzakelijk voor een reis naar Alaska, Hawaii, Puerto Rico, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden of de Noordelijke Marianen.
 • Wil je langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika blijven? Dan dien je wél een visum aan te vragen. Een tussentijds of aansluitend bezoek aan Canada, Mexico of een Caribisch eiland wordt hierin meegeteld.
 • De luchtvaartmaatschappij mag je niet toelaten op de vlucht als je geen geldige ESTA hebt. Wanneer je een ESTA hebt aangevraagd en deze is goedgekeurd wordt dit doorgegeven aan je vliegmaatschappij.
 • Een ESTA is bedoeld voor toeristische- en zakenreizen. Wil je werken voor een Amerikaanse werkgever? Dan dien je een visum aan te vragen.

Hoe vraag je ‘m aan?

Even snel googelen op ESTA en je krijgt ontzettend veel sites waarop je een ESTA kunt aanvragen, bijvoorbeeld e-visums.nl. Hier betaal je €29,95 voor het aanvragen van de ESTA. De site is betrouwbaar en je kunt gemakkelijk betalen via IDeal! Deze site (nouja, medewerkers natuurlijk 😉 ) controleert de ingevulde gegevens op de meest voorkomende fouten voor je voordat je aanvraag wordt doorgestuurd.

Het aanvragen opzicht is super simpel eigenlijk, gewoon zorgen dat je al je gegevens goed invult. Over het algemeen worden de aanvragen snel goedgekeurd en ontvang je binnen 72 uur je visum/ESTA.

Na het aanvragen is het document 2 jaar geldig, binnen deze periode mag je dus meerdere reizen naar Amerika maken – zo lang je maar om de 3 maanden het land weer uit bent. Ook zitten hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden – zo moet je een nieuwe ESTA aanvragen wanneer je paspoort verloopt, je een misdrijf hebt gepleegd of wanneer je naar het buitenland verhuist.

Belangrijk om te weten wanneer je met kinderen reist

Kinderen dienen een eigenreisdocument te hebben, ze mogen dus niet meer bijgeschreven staan op het paspoort van de ouders. Daarnaast voert de Koninklijke Marechaussee uitgebreide controles uit om mogelijke internationale kinderontvoeringen te voorkomen. Reis je met een kind naar het buitenland waarover je gezamenlijk het gezag hebt of waarover je geen gezag hebt? Dan kun je een formulier invullen om aan te tonen dat je toestemming hebt van de personen die het ouderlijk gezag hebben om met het kind te reizen.

Wanneer moet je nou een visum aanvragen?

Oké, nog even op een rijtje om het helder te hebben. 😉 Voor de onderstaande punten is een ESTA aanvragen dus niet de bedoeling. Op de site van e-visums.nl vind je welke soorten visums Amerika allemaal kent. Zo zijn er onder andere verschillende visums voor studenten, zakelijke of medische reizen en werkvisa. Waar het aanvragen van een ESTA eigenlijk zo gebeurd is, kost het aanvragen van een visum toch even wat meer tijd!

 • Je wilt anger dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika verblijven.
 • Je wilt werken in de USA
 • Wanneer je ontoelaatbaar bent op de basis van de ‘Immigration and Nationality act (2012)’
 • Je reist naar Amerika met een andere redenen dan toerisme of zaken.
 • Wanneer je naar Amerika reist met een vliegmaatschappij die niet is aangesloten bij het Visa Waiver Programma.
 • Je bent sinds 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië geweest. Ook als je de nationaliteit hebt of hebt gehad van een van deze landen moet je een visum aanvragen.

Een ESTA wordt redelijk snel goedgekeurd, toch zou ik zelf adviseren om je ESTA wel een poosje voor je daadwerkelijke vertrek aan te vragen. Zo heb je de kans om iets te herstellen mocht het toch onverhoopt niet goed zijn gegaan. Of wanneer er bij de immigratiedienst o.i.d. toch vertragingen zijn waardoor je ESTA minder snel gekeurd worden.. Better safe than sorry, aangezien ‘ie toch twee jaar geldig is, vraag ik hem liever op tijd aan.

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.