Stage in het buitenland; hoe gaat dat?

stage in het buitenland

Naast dat reizen natuurlijk hartstikke leuk en gaaf is, kost het ook een hoop geld. Vooral als student is een verre reis vaak niet haalbaar. Maar wat nou als je tijdens je studie in het buitenland kunt verblijven? Bijvoorbeeld doormiddel van een (betaalde) stage in het buitenland. Zo krijg je én een mooie aanvulling op je CV én maak je een andere cultuur van dichtbij mee.


Zelf heb ik nooit stage gelopen in het buitenland, achteraf had me dit toch wel heel tof geleken. Toen ik mijn opleiding deed leek het me allemaal duur en ‘durfde’ ik niet goed helemaal in mijn eentje naar het buitenland voor een stage. (Misschien dat werken in het buitenland ooit nog een optie voor mij word!) Maar als je een stage regelt via een organisatie, zoals bijvoorbeeld Placement International, heb je dus wel een aanspreekpunt. Zo wordt wordt je ook begeleid in het aanvragen van alle benodigde documenten.

Placement International is een bedrijf wat zich focust op studenten en werkenden in hotels en restaurants. Maar er zijn natuurlijk ook andere bedrijven die je kunnen helpen in andere vakgebieden.

Wat moet je allemaal regelen voor je stage in het buitenland?

Indien je studiefinanciering ontvangt is het handig om na te gaan of je ook een extra vergoeding ontvangt voor je stage in het buitenland. Het brengt namelijk naast mooie ervaringen ook wel wat kosten met zich mee om een stage in het buitenland te gaan doen. Denk maar eens aan woonruimte, boodschappen, vervoer en natuurlijk je omgeving verkennen! Je kunt je studenten OV ook laten omzetten in een bijdrage voor je buitenlandse stage, check dit dus allemaal goed!

Daarnaast moet je visum geregeld worden, moet je zorgen dat jou bankpas in het buitenland te gebruiken is. En moet je kijken of er extra verzekeringen nodig zijn tijdens je verblijf in het buitenland.

Ook moet je voor een stage natuurlijk het een en ander afstemmen met je eigen school/decaan. Want je moet je studiepunten natuurlijk wel gewoon kunnen behalen!

Waarmee kan een organisatie je helpen?

Een organisatie kan jou als stage-zoekende in contact brengen met bedrijven die op zoek zijn naar (voor hun) buitenlandse stagiaires. Ook kan er hulp worden geboden bij het schrijven van je motivatiebrieven maar ook kun je hulp vragen bij het regelen van verzekeringen of bankzaken. Ideaal! Want voor een buitenlandse stage (of het wonen in het buitenland over het algemeen) moet er nog al wat geregeld worden!

Ook kan de organisatie je helpen met of begeleiden in het aanvragen van de benodigde visa. Voor een stage heb je net als werkende namelijk een ander visum nodig dan voor een vakantie. Daarnaast moet je stagecontract door beide partijen worden ondertekend (door jouzelf en je stagebedrijf). Ook hierin kan je stagebureau/organisatie je begeleiden.


Naar wat ik gehoord heb, zijn bedrijven vaak blij met Nederlandse stagiaires. Omdat de opleidingen in Nederland vaak goed staan aangeschreven. Stages in het buitenland kun je in allemaal verschillende vakgebieden en landen doen. Zo kon ik tijdens mijn studie Verpleegkundige bijvoorbeeld stage gaan lopen in Duitsland of België maar ook in Curaçao! De mogelijkheden zijn heel breed qua werkplekken. Wat heel fijn is want zo heeft bijna iedereen wel de mogelijkheid om een buitenlandse stage te volgen!

Als je de kans hebt om tijdens je studie ervaring op te doen in het buitenland, zou ik deze zeker aanpakken! Ten eerste al om te zien hoe er buiten ons land gewerkt wordt maar ook om ook nog een andere cultuur te kunnen ontdekken! Een mooie combi van werken en reizen!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.