Wildlands Emmen; tip voor een dagje weg!

Op één van de warmste dagen dit jaar gingen wij een dagje naar Wildlands in Emmen, de vernieuwde dierentuin. Nouja, nieuw… Het is alweer een tijdje geleden sinds dat de dierentuin verbouwd/vernieuwd werd, maar wij waren er sindsdien nog niet geweest. De officiële naam is nu Wildlands Adventure Zoo, omdat er dus meer is dan alleen de dieren. Er zijn nu zelfs attracties in het dierenpark.


Voor mensen die, net als ons, in het hoge noorden wonen is Wildlands de dichtstbijzijnde dierentuin. En eigenlijk is dit een prima plek voor een dagje uit! Of je nou met je vriend(in), vriendengroep, familie of gezin gaat, volgens mij is dit voor iedereen een prima uitje!

In 2015 sloot de dierentuin haar deuren voor de verbouwing, in 2016 werd het heropend als Wildlands Adventure Zoo. Voorheen bestond de dierentuin uit twee locaties omdat de ouder locatie niet genoeg ruimte meer had. Om deze reden werd besloten uiteindelijk de gehele dierentuin naar de nieuwe locatie te verhuizen, omdat op de oude locatie de bezoekersaantallen terug bleken te lopen. De dierentuin is ruimer opgezet dan voorheen, wat sowieso fijn is want hierdoor sta je niet allemaal op één hoop om een bepaald dier te kunnen zien.

Op sommige plaatsen in het park kun je ook een ‘activiteit’ doen. Zo zie je op de bovenstaand foto bijvoorbeeld een weg door het verblijf lopen. Dit verblijf is redelijk groot en er lopen verschillende diersoorten bij elkaar. Je kunt door dit verblijf dus een mini-safari maken, tussen de zebra’s, giraffes en andere dieren. Er wordt met een soort vrachtwagentje door het verblijf heen gereden. Wij hebben dit zelf niet gedaan, vanwege de rij die hiervoor stond…

Ook lopen er op sommige plekken in Wildlands dieren ‘los’. Je moet dan zelf over een soort veerooster of door een hek heen en zo loop je het verblijf in. Dit is onder andere bij de Prairie Dogs het geval. Heel leuk, maar wel oppassen waar je loopt! Ze rennen namelijk zo voor je voeten langs.

De aapjes die ‘loslopen’ of eigenlijk meer rondklemmen en springen, zijn ook niet bang om dichtbij te komen! Het aapje op de onderstaande foto kwam vlak voor ons op dit bord zitten.

Verder is er ook nog een vrij grote ‘jungle’ in het park, waar ook weer verschillende diersoorten aanwezig zijn. Het jungle-gedeelte is opgedeeld in meerdere aparte ‘jungles’. Zo is er één gedeelte waar je ook met een bootje doorheen kunt varen. Zo zie je de dieren toch van iets dichterbij, in dit gedeelte liepen onder andere olifanten en ook weer apen.

Daarnaast is er natuurlijk ook een verblijf voor de olifanten, waar een ook twee kleine olifantjes liepen. Nouja, klein, zelfs als baby zijn olifanten eigenlijk al groot! En natuurlijk de bekende aapjes-met-rode-billen!

De meeste verblijven zijn heel leuk ingericht, met voor de dieren voldoende klim en/of schuilmogelijkheden. Ook is het park per gebied verschillend ingericht en is het dus erg leuk om doorheen te lopen. Ieder gebied is ingericht in een stijl die passend is bij de dieren en uit welk deel van de wereld zei komen. Daarnaast werd er ook ingespeeld op de warmte, we zagen namelijk ook watervernevelaars/sproeiers bij de verblijven. Zowel mensen als dieren konden dus ook verkoeling op zoeken!

Lees ook mijn andere tip voor een dagje weg in eigen land!

Heeft Wildlands ook min-punten?

Zoals bijna ieder park waarin dieren worden gehouden, heeft ook dit park natuurlijk wel zijn minpunten… Zo vind ik dat bijna in ieder park dat de dieren in verhouding maar weinig ruimte hebben. Dit vond ik in Wildlands vooral bij de waterdieren (zoals zeehondjes en ijsberen) het geval. Qua landoppervlakte is er over het algemeen heel wat ruimte, maar qua water viel mij dit eerlijk gezegd wat tegen..

Qua aquarium-dieren hebben wij eigenlijk alleen gekeken bij de schildpadden, maar ook vind ik hier vaak dat de verblijven klein zijn. Of het moet zo zijn dat je als bezoeker maar een klein gedeelte ziet? In elk geval, ik vind vaak dat zowel aquarium-dieren als reptielen als slangen en dergelijke in vergelijking maar kleine verblijven hebben..

Wat wel leuk is aan de ‘waterverblijven’ is dat je ook de dieren onder water kunt zien. Dit kan bijvoorbeeld bij de pinguïns, nijlpaarden en de ijsberen.


Over het algemeen vond ik Wildlands een hele leuke dierentuin. Wij waren zelf zo’n 3 uur zoet in dit park. Wij hebben echter vooral rondgelopen en eigenlijk maar kort ergens gezeten. Wanneer je met kinderen naar dit park bent, zul je al gauw langer onderweg zijn. Er is namelijk ook een groot indoor speelpark voor de kinderen. Ideaal voor een dagje weg dus! Ondanks dat wij er op een, voor Nederlandse begrippen, warme dag waren, was het voor ons prima te doen! Er zijn voldoende plekken om even in de schaduw te kunnen zitten, met uitzicht op de dieren.

Daarnaast loop je vanaf de dierentuin ook zo het centrum van Emmen in, dus wie nog even wil shoppen na een rondje door het park, kan zo oversteken naar het overdekte winkelcentrum!

Posted by

Hey! Mijn naam is Sandra, ik ben 22 jaar en woon in provincie Groningen. Op deze blog vindt je reisverhalen, reviews en tips!

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.